Најновије

ДА ЛИ ТО МОЖЕ ДА СЕ ПЛАТИ? Пентагон нуди одштету породицама убијених цивила у Авганистану!

Пентагон је понудио за сада неодређени износ новца, као гест саосећања за породице 10 цивила који су убијени у нападу америчких беспилотних летелица у Авганистану током августа, у последњим данима пре него што су се америчке трупе повукле из земље.

Америчка војска. (Фото: army.mil)

Америчко министарство одбране саопштило је да се обавезало на "исплате саучешћа", поред тога што сарађује са америчким Стејт департментом у подршци члановима породица који су заинтересовани за пресељење у САД, преноси Ројтерс.

- У нападу су настрадале невине жртве које нису сносиле никакву кривицу и нису биле повезане са исламском државом Хорасан (ИСИС-К) и биле претња америчким снагама - навео је портпарол Пентагона ДЖон Кирби.

У ваздушном удару америчке војске дроном у Кабулу крајем аугуста, убијено је десеторо цивила, међу којима седморо деце, а САД су се тада извиниле због догађаја који је Пентагон назвао "трагичном грешком".

Високи амерички званичници изјавили су да је мета напада, који је извршен 29. аугуста, док су страни војници завршавали последњу фазу повлачења из Авганистана, био бомбаш самоубица Исламске државе, за кога се веровало да ће извршити напад на аеродром у Кабулу.

Скоро одмах после напада појавили су се извештаји да су у удару дроном погинули цивили, међу којима и деца.

Напад је изведен три дана након што је бомбаш самоубица Исламске државе убио 13 америчких војника и више авганистанских цивила који су се окупили испред аеродромских улаза у Кабулу, у очајничком покушају да обезбеде места на летовима за евакуацију, након што су се авганистанске снаге подржаване од САД распале и талибани дошли на власт.

Бошњаци и Хрвати ударили на српски народ у Босни и Херцеговини! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА