Најновије

ВЕЛИКА КРИЗА ПОТРЕСА КИНУ ВЕЋ ДВЕ НЕДЕЉЕ: Војна и економска велесила плаћа високу цену свог муњевитог развоја!

Кину потреса велика енергетска криза. Недостатак и поскупљење угља, сировине од које земља добија скоро 60 одсто електричне енергије, приморао је кинеске власти да уведе редукцију електричне енергије у бројним провинцијама.

Си Ђинпинг. (Фото: ria.ru)

То је посебно критично за индустрију друге највеће светске економије која се, да би се опоравила од пандемије вируса корона захуктала пуном паром, а сада се суочава с недостатком основног енергента. Кинеске власти су стога наложиле железничким компанијама и локалним властима по регијама да сав расположив угаљ дистрибуирају фабрикама како би се очувала привреда, пише "Гардијан".

Продавнице осветљене свећама

Верује се да кризу проживљава најмање 20 од укупно 23 кинеске провинције у којима су неке фабрике привремено затворене или су се пребациле на скраћено радно време. Власници продавница користе свеће да би осветлили локале, а у паду су и неке мобилне мреже након три дана нестанка струје у три највише погођене провинције на североистоку земље.

Криза у Кини, која је највећи светски корисник енергије добијене из угља, траје већ две седмице. Власти су позвале железничке компаније да максимално убрзају допремање угља у погођене области и електране да би се наставила нормална испорука електричне енергије, како за грађане тако и за привреду. Указали су да мора да се појача снабдевање електрана које имају залихе за мање од седам дана и активирају механизми хитног снабдевања, наводи лист, позивајући се на смернице кинеске Националне агенције за развој и реформу (НДРЦ).

"South China Morning Post" наводи да су залихе угља у земљи на рекордно ниском нивоу и да га има само 11,3 милиона тона што је довољно за производњу енергије за 15 дана. Цена угља достигла је рекордних 213 долара по тони, што је створило додатни притисак на произвођаче енергије који, због државних прописа, не могу да се носе са поскупљењем тог виталног енергента.

Кинеске власти тврде да је до свега дошло јер покушавају да смање угљен-диоксида, а због нових прописа и производња угља је у константном паду. Нагли пад у производњи додатно је видљивији и због веће глобалне потражње за кинеским производима, након што се низ држава поново отворио након затварања због вируса корона.

Компанија "С&П Глобал" сматра да су кинеске власти погоршале ствари покушајем да интервенишу у кризу јер се, према њиховој оцени, показало да је тешко применити реформу енергетске политике у толико великој економији са много промењивих елемената.

Како живети без грејања?

Проблеми су највећи у три провинције на североистоку - Лиаонингу, Јилину у Хеилонгјиангу, где су локалне власти упозориле да би могло да дође до потпуног колапса електродистрибутивне мреже ако се ситуација не реши. Реч је о областима познатим по оштрим зимама, а већина људи се греје на струју.

- Живим са дететом и једном старијом особом. Уколико не буде грејања, то ће бити велики проблем - цитира лист речи једног локалног становника.

Кина је као највећи светски потрошач угља у првих осам месеци ове године увезла готово 198 милиона тона, а увоз се сваке године смањују за око 10 одсто. Ипак, ове године увоз је повећан за више од трећине због недостатка домаће производње. Званичници умирују грађане, поручујући да ће до зиме бити довољно угља за електране.

Истовремено, позивајући се на неименоване изворе, "Блумберг" је јавио да кинеске власти разматрају могућност повећања цене електричне енергије компанијама. Међутим те наводе демантовао је НДРЦ, напомињући да ће евентуални раст цена задржати у разумним оквирима који ће пратити ситуацију на тржишту.

Лукашенко очитао лекцију новинару CNN-а!! Више о томе ОВДЕ.

Извор: jutarnji.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА