Најновије

ДАЧИЋ: Шпанија против уцењивања Србије да призна Косово да би ушла у ЕУ

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић поручио је током посете Мадриду да Шпанија изузетно подржава Србију када је реч о територијалном интегритету, односно Косову, и да исто тако, Србија има веома чврст и принципијелан став када је територијални интегритет Шпаније у питању, односно сепаратизам неких каталонских политичара, преноси Тањуг.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

"Оно што је за нас значајно, шпански званичници су рекли да ће веома чврсто и даље подржавати Србију када је реч о територијалном интегритету. Уопште не размишљају о томе да промене тај став, што је за нас веома битно. Исто тако, они су против тога да било ко у Европској унији уцењује Србију тиме да мора да призна независност Косова да бисмо постали чланови", рекао је Дачић.

Дачић је рекао да су Србија и Шпанија изузетно пријатељске земље које немају никаквих спорних и отворених питања и да је циљ његове посете Шпанији да се иницира убрзавање и умножавање билатералних посета како би се на тај начин дао допринос развоју билатралних односа двеју земаља.  

Он је указао да су веома ретки контакти, билатерални састанци и билатералне посете, наводећи као пример да шпански премијер никада није дошао у посету Србији, а да је председник шпанског конгреса последњи пут у посети Београду био 2012. године.

"Зато, очекујем да председница конгреса дође у посету нашој земљи, што се нас тиче и пре распуштања парламента", рекао је Дачић.

Навео је да је током посете Мадриду разговарао и са председником сената и председником Одбора за спољну политику.

"Сама чињеница да је Шпанија један од наших највећих пријатеља у Европској унији, који нас највише подржава и када је реч о територијалном интегритету и питањима европских интеграција, намеће нам потребу да те односе интензивирамо", рекао је Дачић.

Додао је да су шпански званичници веома позитивно прихватили његове предлоге и да се може очекивати интензивирање тих односа. Оценио је да је његова посета Мадриду веома успешна и изразио наду да ће она бити само почетак интензивније сарадње парламената.

О лошој оцени Србије у извештају ЕК прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА