Најновије

РУСИЈА УЗЕЛА СВЕ! Путин их разбио и на овом фронту

У току су планови за изградњу руске војне базе у Централноафричкој Републици (ЦАР), која је претрпела деценије насиља и нестабилности, рекао је Александар Бикантов, амбасадор Москве у тој земљи.

Дипломата је у јануару навео да је око 1.890 руских инструктора, укључујући војне специјалисте различитих профила, било у ЦАР и обучавало припаднике локалне полиције и војске, при чему су власти затражиле да се њихов број повећа.

Фиделе Гуанђика, виши саветник председника ЦАР Фаустина-Арчанге Туадера, потврдио је одлуку владе да се повећа војно присуство Русије у тој афричкој земљи. Он је новинској агенцији Афричка иницијатива раније ове године рекао да је влада обезбедила земљиште у Беренгу, 80 километара западно од главног града земље, Бангија, за изградњу кампа.

Гуанђика је више пута поздрављао сарадњу у области одбране са Русијом, навевши прошлог јула да се, захваљујући помоћи Москве, земља више не плаши пуча, упркос напорима НАТО-а и Запада да дестабилизују Африку.

Од стицања независности од Француске 1960, ЦАР деценијама муку мучи са насиљем и политичком нестабилношћу, укључујући и шест војних удара. Савет безбедности УН успоставио је мировне снаге 2014. и тренутно је у земљи распоређено више од 13.000 војника који би требало да штите цивиле од насиља. Напади побуњеника на владу се, међутим, настављају.

ЦАР и Русија су 2018. потписале војни споразум који је отворио пут Москви за обуку оружаних снага Бангија. Москва је раније испоручивала лако наоружање снагама безбедности те афричке земље.

Захтевајући повећану подршку регионалним напорима у борби против тероризма и побољшању безбедности у проблематичним афричким земљама прошлог децембра, заменица сталног представника Русије у Савету безбедности УН, Ана Евстигњејева, поновила је посвећеност Москве наставку сарадње у области одбране са ЦАР у борби против побуњеника

ИСПОВЕСТ ПЛАЋЕНИКА! Руси скроз променили тактику, Пољак све рекао

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА