Најновије

ШТА ЛИ СЕ СПРЕМА? Шојгу: НАТО повећава присуство код граница Русије и Белорусије!

НАТО јача војну инфраструктуру у непосредној близини граница Савезне Државе Русије и Белорусије, изјавио је данас министар одбране Русије Сергеј Шојгу.

НАТО морнарица. (Фото: navy.mil.gov.ua)

- Повећава се присутност предводнице блока НАТО-а у близини граница Савезне Државе Русије и Белорусије, модернизује се његова војна инфраструктура, стварају се залихе наоружања, војне технике и материјалних средстава, увежбава се пребацивање трупа - рекао је Шојгу на заједничком колегијуму министарстава одбране Русије и Белорусије.

Споразум о формирању Заједнице Русије и Белорусије потписан је 2. априла 1996. а 8. децембра 1999. потписан је споразуим о формирању Савезне Државе Русије и Белорусије.

Шојгу је додао да је у Пољску и балтичке земље пребачена оклопна бригада копене војске САД и четири мултинационалне батаљонске тактичке групе, преноси Спутњик.

- У Румунији, Пољској и Летонији формирани су штабови коалиционих дивизија Алијансе. Повећава се капацитет инфраструктуре у лукама и на аеродромима - истакао је рускиминистар одбране.

Према његовој процени, "број снага НАТО-а за реаговање порастао је са 25.000 на 40.000 војника".

- У Румунији и Пољској, Вашингтон распоређује противракетне системе ''Иџис ашор''. Притом, универзалност њихових лансирних система омогућава да се упоредо са противракетама користе и крстареће ракете ''Томахавк'' и перспективно ударно наоружање која прави Пентагон - констатовао је министар.

Додао је да су САД, уз пуну подршку НАТО савезника, почеле активно да раде на модернизацији тактичког нуклеарног оружја и база за његово складиштење у европским земљама.

Како је истакао, посебну забринутост изазива укључивање пилота ненуклеарих држава - чланица блока у војне маневре током којих се увежбава примена тактичког нуклеарног наоружања.

- То представља директно кршење Споразума о неширењу нуклеарног наоружања - поручио је Шојгу.

Драма на небу изнад Црног мора, суперсонични стратешки бомбардери САД ударили на Русију! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА