Најновије

ОЧЕКУЈУ РУСКУ ИНВАЗИЈУ: САД разместиле ракете Патриот на Балтику уочи војне вежбе

САД су јуче разместиле батерију протвваздушних ракета дугог домета Патриот у Литванији где ће бити коришћене у војним вежбама од уторка, а то је први пут да се тај напредни одбрамбени систем распоређује у зони Балтика где Русија има ваздушну надмоћ.

НАТО вежбе на Балтику (Фото: Јутјуб)

Батерија ракета Патриот допремљена је у војну ваздухопловну базу Сијаулиаи уочи војне вежбе Тобрук Легаси, а када вежба буде завршена 22. јула биће уклоњена, рекла је портпаролка литванског министарства одбране за Ројтерс.
Војне вежбе НАТО биће одржане пре заједничке велике војне вежбе Русије и Белорусије под називом Запад 2017 у оквиру које би, како верују званичници НАТО, могло бити доведено више од 100.000 војника на границе Пољске и три балтичке државе. То ће бити највећи такви руски маневри од 2013. године.
Литванија, Летонија и Естонија имају само противваздушне ракете кратког домета па би њихово небо у великој мери остало незаштићено у случају сукоба, те су зато изразиле забринутост због слабости своје одбране након припајања Крима Русији 2014.
Министар одбране Литваније Раимондас Кароблис је говорећи о сутрашњој вежби рекао да је размештање ракета Патриот важно јер показује да такви потези више нису табу у региону. А све ово је заправо због евентуалне руске инвазије на регион Балтика.
Прочитајте ОВДЕ зашто је Русија остала без дипломатског представника у НАТО, чиме је означен почетак новог "хладног рата"?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

НАТО на Балтику пре годину дана је имао сличне вежбе.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА