Најновије

РЕБИЋ ИДЕ У ПЕНЗИЈУ: Место директора полиције остаје упражњено

Директор полиције, који је постављен 2016, у јеку политичких афера и рата „шкаљараца” и „кавчана”, након повратка са одмора одлази са места првог оперативног човека.

Ребић и Вулин (Фото: МУП Србије)

Директор полиције Владимир Ребић 16. децембра одлази са места првог оперативног човека Министарства унутрашњих послова Србије и иде у пензију, сазнаје „Политика”.

У јеку великих догађаја који су потресали нашу земљу и МУП Србије – пуцање Србима у леђа на Косову, афера „Јовањица”, хапшење Дијане Хркаловић... – директор полиције отишао је на годишњи одмор. Сада је већ извесно да ће након тога отићи у пензију. Већ се помињу и имена појединих људи из МУП-а који су „у ужем избору” за место новог првог оперативног човека полиције, али рано је говорити о томе јер све је у домену спекулација.

Владимир Ребић важи за доброг човека и честитог полицајца. Саговорници листа Политика који су цео радни век провели у МУП-у кажу да је Ребић био одличан као начелник Управе саобраћајне полиције, али да се на позицији директора није баш добро снашао. Постављен је на то веома важно и одговорно место у „незгодно време”, у јеку политичких афера и спинова, рата „шкаљараца” и „кавчана” на београдским улицама и настанка Беливукове групе.

Док се још 2016. спекулисало о Ребићевом именовању, један полицијски синдикат упозоравао је да он није човек за то место, да никада није написао ниједну кривичну пријаву у каријери и да не зна ништа о финансијским истрагама, борби против корупције и борби против организованих нарко-група.

Као први човек полиције Владимир Ребић се није много појављивао у јавности, а и када би се појавио скоро да ништа конкретно не би рекао. На сва питања у вези са радом полиције и истрагама актуелних случајева углавном су одговарали министри унутрашњих послова који нису полицијски оперативци већ политичке фигуре, прво Небојша Стефановић, а сада и Александар Вулин.

Директор полиције Владимир Ребић недавно је био и испитиван на полиграфу у вези са случајем „Јовањица”, односно поступањем Слободана Миленковића, начелника Одељења за наркотике и Душана Митића, инспектора који су привели првооптуженог у том случају Предрага Колувију. И ово је такорећи преседан, јер није забележено у нашој земљи да директор полиције буде испитиван на детектору лажи.

Медији преносе да би Ребић требало да потпише већ написано решење којим се Миленковић пребацује у Одељење за ратне злочине и да се не зна да ли ће и ко ће то учинити, пошто је директор на одмору.

У Ребићевој биографији објављеној на сајту МУП-а наводи се да је рођен 9. јануара 1967. у Ужицу где је завршио средњу правно-биротехничку школу, а да је 1991. дипломирао на Правном факултету у Београду.

Од августа 1992. године је у Министарству унутрашњих послова, тадашњем Секретаријату унутрашњих послова у Ужицу, на радном месту инспекцијски и управни послови безбедности саобраћаја. Увео је систем претходне провере документације и ознака на возилу, који је успостављен у свим организационим јединицама СУП-а Ужице, због чега је прекинута пракса регистровања нерегуларних возила на том подручју. Од 1996. до 2002. обавља послове шефа Одсека за инспекцијске и управне послове СУП-а Ужице, након чега, прелази у Управу саобраћајне полиције да ради на њиховој обуци.

До 2007, када постаје шеф Одсека за интервентну контролу и регулисање саобраћаја, предавао је предмет прописи о безбедности саобраћаја и извео више генерација полазника курса.

У октобру 2008. именован је за начелника Одељења за контролу и регулисање саобраћаја и до половине 2009. активно учествује у изради нацрта закона о безбедности саобраћаја на путевима.

Јануара 2010. постаје заменик начелника Управе саобраћајне полиције. Од 20. јуна 2014. обавља послове начелника Управе саобраћајне полиције.

На седници Владе Републике Србије 19. децембра 2016. године изабран је за новог директора полиције.

Претходни директор био је Милорад Вељовић. Након спекулација у јавности да ће Вељовић бити смењен, Влада Србије разрешила га је са места директора полиције и од 1. јануара 2016. поставила га на место саветника председника владе. Разлози за смену нису образложени јавности, сем навода да је Вељовић испунио законски услов за пензију, иако је по том основу могао да иде у мировину и три године раније. Вељовић је у свом мандату директора полиције надживео три министра и четири владе.

Током 2016. Ребић је био вршилац дужности директора полиције, а након што је у септембру расписан конкурс, Влада Србије изабрала га је на то место у пуном мандату. Поступак избора Ребића био је праћен у медијима и од стручне јавности, јер је избор директора спровођен након усвајања новог закона о полицији који је требало да успостави систем професионалног управљања кадровима и каријерног напредовања запослених у МУП-у.

До краја године сазнаћемо име новог директора полиције.

Да ли ће доћи до пооштравања мера, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА