Најновије

ХИЉАДЕ МАЂАРА МАРШИРА УЛИЦАМА БУДИМПЕШТЕ: Узвикују Орбаново име, вију се заставе и носе симболи хришћанства! (ВИДЕО)

Хиљаде присталица мађарског премијера Виктора Орбана и његове десничарске владе окупило се данас у Будимпешти како би пружило подршку мађарском лидеру.

Марш подршке Виктору Орбану. (Фото: Јутјуб)

Учесници скупа под називом "Марш мира", организовали су шетњу улицама кроз центар Будимпеште ка месту где је предвиђено да им се Орбан обрати, на дан националног празника којим се обележава 65. годишњица мађарске антисовјетске револуције 1956. године.

Марш је организовала невладина организација Форум грађанског јединства, активни промотер политике Орбанове партије Фидес, која двотрећинском већином доминира у мађарском парламенту од 2010. године. Како је за АП рекао њихов лидер Ласло Чизмадија, циљ је да се демонстрира суверенитет Мађарске према Европској унији, за коју је навео да је незаслужено оптужила Мађарску за демократско назадовање.

Организатори очекују да ће око 400.000 људи присуствовати маршу, осмом таквом провладином скупу од 2012. године, а овај догађај мобилише присталице Орбанове владе пред парламентарне изборе следећег пролећа, на којима се суочава са оним што ће, како се очекује, бити најозбиљнији изазов његовој власти од 2010. године.

Шест највећих мађарских опозиционих странака обећало је да ће оставити по страни идеолошке разлике и формирати коалицију како би се супроставило владајућој странци на предстојећим изборима, која ће истаћи јединственог заједничког кандидата против Фидеса у сваком од 106 изборних округа у Мађарској.

АП наводи да ће "политички аутсајдер" Петер Марки-Зај предводити уједињени опозициони блок на парламентарним изборима у Мађарској 2022. у настојању да свргне Виктора Орбана након више од десет година на власти.

Марки-Зај, који није члан ниједне странке, победио је у другом кругу прелиминарних избора 17. октобра левичарку Клару Добрев, која се потом обавезала да ће га подржати на челу савеза шест опозиционих странака.

Он и други лидери најавили су да ће данас одржати митинг опозиције у Будимпешти, на дан националног празника којим се обележава 65. годишњица мађарске антисовјетске револуције 1956. године.

Срби на КиМ суочени с новим претњама Приштине која најављује јачање тзв. војске Косова! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА