Најновије

РОЈТЕРС О АФГАНИСТАНСКОМ ВОЂИ ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ: Има глобалне амбиције - Санаулах Гафари

Санаулах Гафари, који предводи авганистански огранак Исламске државе, успео је да га претвори у један од најопаснијих делова те глобалне милитантне исламистичке мреже, способан за операције далеко ван свог подручја, тврди неименовани амерички обавештајни извор.

Исламска држава је преузела одговорност за терористички напад изведен у петак у концертној дворани "Kрокус" у предграђу Москве у којем је погинуло најмање 137 људи, а амерички званичници тврде да располажу обавештајним подацима који указују да је за напад одговорна управо авганистанска фракција Исламске државе Корасана, наводи Ројтерс.

Званични Вашингтон навео је да је овог месеца упозорио Русију на могући терористички напад на основу пресретнутих комуникација припадника ИД Корасана.

Руско министарство спољних послова изразило је сумњу у тврдње да су за напад на дворану Kрокус одговорни припадници ИД-а, иако проналажење таџикистанских пасоша код ухапшених наоружаних нападача сугерише на могућу повезаност са групом Санулаха Гафарија (29), указују стручњаци за безбедност.

Ројтерс тврди да је последњих година његова организација је у више наврата настојала да изврши нападе на Русију у знак одмазде за њену интервенцију у грађанском рату у Сирији где је поражена регионална фракција Исламска државе

Прошле године било је јављено да је Гафари убијен у јуну у Авганистану, али он је успео да рањен побегне преко границе у Пакистан и верује се да живи у провинцији Белуџистан, у подручјима који нису под контролом централних власти, рекла су два извора из авганистанских и пакистанских талибана за британску агенцију.

Прочитајте ОВДЕ о новим детаљима у вези терористичког напада у Москви 

Извор: РТС / Ројтерс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА