Најновије

БАЈДЕН СА МАКРОНОМ: Били смо неспретни, нисмо рекли Француској за АУКУС

Амерички председник Џозеф Бајден састао се данас са француским председником Емануелом Макроном у оквиру самита Г20 у Риму и изјавио да су у Вашингтону били "неспретни" када нису саопштили Француској за безбедносни пакт АУКУС, који чине САД, Велика Британија и Аустралија.

Макрон и бајден (Фото: Јутјуб)

"Да искористим енглески израз, оно што смо урадили било је неспретно. Није било урађено у правом маниру", рекао је Бајден, пренео је "Њујорк пост".

Он је, такође, рекао да је био под утиском да се одређене ствари које су се десиле, заправо нису догодиле.

"Био сам под утиском да је Француска била обавештена (о АУКУС-у) одавно. Искрено, нисам знао да нисте били обавештени", рекао је Бајден Макрону.

Председник САД је додао да не постоји област у свету где САД не могу да сарађују са Француском, пренео је Ројтерс.

Изјава је дошла у тренутку када две земље раде на обнављању односа након размирица због безбедносног пакта САД са Великом Британијом и Аустралијом, наводи британска новинска агенција.

Амерички председник рано јутрос допутовао је у Рим, где сутра почиње дводневни самит Групе 20 (Г20).

Макрон: Састанак са Бајденом помогао да се обнови поверење

Председник Француске Емануел Макрон изјавио је данас да је састанак са америчким колегом Џозефом Бајденом у оквиру самита Г20 у Риму помогао да се обнови поверење између две савезничке земље након несугласица које су настале због успостављања безбедносног пакта АУКУС.

"Поверење је као љубав, декларације су добре, али је доказ бољи", рекао је Макрон новинарима након састанака са Бајдеом, пренео је Ројтерс.

Бајден је претходно изјавио да су у Вашингтону били "неспретни" када нису саопштили Француској за АУКУС, који чине САД, Велика Британија и Аустралија.

"Да искористим енглески израз, оно што смо урадили било је неспретно. Није било урађено у правом маниру", рекао је Бајден, а пренео "Њујорк пост".

Он је, такође, рекао да је био под утиском да се одређене ствари које су се десиле, заправо нису догодиле.

"Био сам под утиском да је Француска била обавештена (о АУКУС-у) одавно. Искрено, нисам знао да нисте били обавештени", рекао је Бајден Макрону.

Рим је од јуче, како извештавју медији, због безбедности учесника самита “затворени град”, што је игра речи и асоцијација на чувени фим Роберта Роселинија из 1945, године, “Рим-отворени град”.

Део града, Еур, где ће се одржати самит светских лидера, из безбедносних разлога проглашен је зоном максималне безбедности у радијусу од 10 километара, а приступ ће имати само учесници скупа и становници дела града уз посебене дозволе.

Приватни авио саобраћај изнад Рима је забрањен, а град од јуче надлећу у ниском лету хеликоптери.

Цивилни авио саобраћај са два римска аеродрома Фјумичино и Чампино се одвија без застоја.

Безбедност учесника самита ће осигуравати близу 6.000 полицајаца и војска чији је задатак у време самитра анти-дрон контрола.

Итаијанска министарка унутрасњих послова Лучана Ламорђезе оценила је да је, са становишта безбедности, време самита веома захтевно.

Према њеним речима, од близу 14.000 различитих протеста само у овој години, сигурност учесника самита Г20 је највећи изазов за снаге безбедности, али и Рим као град домаћин.

Снаге реда морају обезбедити не само потпуну сигурност учесника самита, већ надгледати протесте заказане у дане конференције у Риму, између осталих демонстрације против климатских промена “Фрајдеј фор Фјучу”.

Лидери Групе 20 најбогатијих земаља света поручиће овог викенда да се морају предузети хитни кораци како би се одржао циљ ограничавања глобалног загревања на 1,5 степени Целзијуса, наводи се у нацрту саопштења.

"Обавезујемо се да ћемо се ухватити у коштац са егзистенцијалним изазовом климатских промена", наводи се у нацрту саопштења који ће бити објављен на самиту у Риму, у који је Ројтерс имао увид.

То се сматра кључном одскочном даском уочи ширег самита Уједињених нација о клими који ће бити одржан следеће недеље у Шкотској.

Бивши лидери: Г20 да прерасподели вишак ковид вакцина

Више од 160 бивших светских лидера и јавних личности поручило је да би челници Г20 требало да искористе самит у Риму овог викенда, како би договорили прерасподелу вишка вакцина против корона вируса сиромашним земљама.

У писму је истакнуто да је широм света дато више од шест милијарди доза вакцине против ковида, а да је од тога 70 одсто дато у само неколико земаља, док је у сиромашним земљама вакцинисано свега два одсто становништва.

Потписници наводе да ће САД, ЕУ, Велика Британија и Канада имати 240 милиона неискоришћених вакцина до краја месеца, које би могле одмах да буду расподељене у земље којима су најпотребније.

Писмо, чији је иницијатор бивши премијер Велике Британије Гордон Браун, упућено је италијанском премијеру Марију Драгију, који је овог викенда домаћин самита Г20 у Риму, наводи BBC.

Председник Кине учествоваће на самиту Г20 путем видеовезе

Кинески председник Си Ђинпинг учествоваће на самиту Г20 у Риму овог викенда путем видеовезе, саопштило је данас Министарство спољних послова Кине.

Наведено је да ће председник Кине говорити на самиту.

Си није напуштао Кину од почетка 2020. године, када је постало јасно колико ће тешке последице имати пандемија корона вируса, преноси Ројтерс.

Неколико других лидера чланица Г20 такође неће лично присуствовати скупу, а међу њима су и руски председник Владимир Путин и јапански премијер Фумио Кишида.

Амерички председник Џо Бајден лично ће учетвовати на самиту.

Италија, која је домаћин самита, надала се да ће сви светски челници моћи лично да присуствују скупу.

Самит Г20, чије чланице производе 80 одсто глобалне емисије угљеника, сматра се важном одскочном даском пре климатског самита COP26 у Шкотској, који почиње у недељу.

Међу потписницима је 36 бивших председника, 30 бивших премијера и још 100 утицајних светских личности.

Шта Ердоган спрема на северу Сирије, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА