Најновије

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О ИЗБОРНИМ УСЛОВИМА: Ево када ће се одржати избори

У Скупштини Србије потписан је Споразум о унапредњу услова за одржавање избора. Споразум су потписали председник Скупштине Ивица Дачић и представници странака које су биле у Радној групи за међустраначки дијалог.

Избори (Фото: Јутјуб)

Потписници споразума су Српска напредна странка, Социјалистичка партија Србије и седам опозиционих странака које су биле у Радној групи за међустраначки дијалог, Двери, ДС С, ПОКС, Заветници, Српска радикална странка, Здрава Србија, Доста је било, односно њихови представници Бошко Обрадовић, Дејан Шулкић, Жика Гојковић, Милица Ђурђевић Стаменковски, Александар Шешељ, Милољуб Албијанић, Саша Радуловић.

Споразум се, како је раније речено, односи на изборно законодавство, затим на сам изборни процес, као што је подношење листа и прикупљање потписа, на контролу бирачког списка и самог дана гласања и резултате, као и на питање медија, извештавање јавног сервиса и финансирања кампање.

Учесници су пренели да је у споразуму дефинисано да ће избори одржати 3. априла 2022. године, да ће председнички избори бити раписани 3. марта, а парламентарни 15. фебруара.

Дачић је изразио задовољство због завршеног посла, наводећи да сигурно неће сви бити у потпуности задовољни, али је, каже, генерално дијалог остварио свој циљ.

Казао је и да су разговори вођени о отвореним и спорним питањима и да је установељна пракса да се са председником државе Александром Вучићем разговара и о другим питанима, као што су питање КиМ и Република Српска.

"Остварили смо значајне помаке у договору када је реч о побољшању изборних услова, да се тиме отклони свака могућност да то буде алиби било коме за оптужбе на рачун Србије, те да се стекну услови да се избори одрже у фер атмосфери", рекао је Дачић оценивши да је постигнут значајан резултат.

Рекао је и да су остварена значајна побољшања и прецизирање норми које ће довести до тога да процеш прикупљања потписа буде лакши, као и контрола избора, односно провера евентуалних нерегулрности.

Када је реч о медијима, Дачић је казао да ће јавни сервис имати Правилник, а остали медији препоруке да поштују демократске принципе и да позивају све политичке опције да се представе, без намере да се утиче на уређивачку политику.

"Ту је део који се тиче финансирања кампање, функционерске кампање…", рекао је Дачић и додао да ће се дијалог настваити и после избора када ће се разговарати о изборном систему, увођењу електронског гласања И слично.

Истакао је да ће све странке, односно и оне које нису потписале споразум моћи да користе његове бенефите.

"Жеља нам је да избори буду демократски и да се отклони свака могућност да било ко баца љагу на Србију", рекао је Дачић.

Стаменковски: Избори 3. априла

Представница Српске странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски изјавила је данас да је Споразумом о изборним условима дефинисано да ће избори бити одржани 3.априла.

Ђурђевић Стаменковски је казала да ће избори за председника Републике бити расписани 3.марта, а парламентарни 15. фебруара.

Она је честитала свима на постигнутом споразуму, указујући да се опозиција није борила за себе већ за квалитетнију политичку сцену и за оне грађане који су сумњали где ће отићи њихов глас.

"Заветници су приступили одговорно и темељно и у доброј вери да ће споразум бити имплементиран у пракси. Најважније је да смо послали поруку да свако може да изнесе своје политичке ставове, а да не буде дискриминисам и цензурисан", рекла је она.

 Лидер ЂБ Саша Радуловић рекао је да споразум доноси то да ће изборна крађа бити тежа, а њено откривање лакше.

"Постигнути су значајни помаци у контроли изборног процеса, али не и у области медија колико смо се надали", рекао је Радуловић.

Обрадовић:  Има побољшања, али далеко смо од поштених избора

Лидер Двери Бошко Обрадовић рекао је након потписивања Споразума о изборним условима у Скупштини Србије да не дели ентузијазам и одушевљење потписаним споразумом, али је оценио да има одређених конкретних побољшања изборних услова.

"Али смо далеко од слободних и поштених избора. Много важније биће како ће изгледати примена и на томе ћемо радити", рекао је Обрадовић на конференцији за новинаре.

Он је навео да ће Двери делегирати представнике у свим телима који се формирају, од Радне групе за проверу бирачког списка, до контролног тела које ће пратити имплементацију споразума и комплетан изборни процес.

"За мене је важно што је власт потписујући споразум признала да услови прошле године нису били како треба", рекао је Обрадовић.

Прецизирао је да се у споразуму наводи да ће РТС и РТВ имати свој програм у смислу статуса опозиције, да ће имати своје правилнике, а да ће остали емитери у наредних 15 дана доставити планове.

Формира се Радна група за проверу бирачког списка, смањен је број потписа за покрајинске и локалне изборе, биће издвојене веће финансије за учеснике на изборима, биће укинуто јемство за добијање финансија, а функционерска кампања неће бити могућа десет дана пре избора.

Додао је да ће бити великих помака у раду РИК-а у којем ће, каже, опозиција имати своје представнике.

Предлоге за чланове Привременог надзорног тела дале 4 странке

Председник Народне скупштине Ивица Дачић изјавио је да су до сада четири опозиционе странке предложиле своје представнике за чланове Привременог надзорног тела за медије, чије је формирање договорено током међустраначког дијалога са европарламентарцима.

Гостујући на телевизији Танјуг, Дачић је подсетио да је дијалог са европарламентарцима завршен тако што је дат предлог мера међу којима су главне формирање Привременог надзорног тела за медије у којем ће бити по шест представника РЕМ-а и опозиције, као и проширење Републичке изборне комисије са шест чланова и шест заменика из опозиције.

Тиме је, навео је Дачић, направљен помак јер то уопште није предвиђено законом.

"Морамо да изменимо закон да бисмо за ове изборе учинили уступак у смислу да сви буду унутра и да могу да контролишу изборе", рекао је Дачић.

Када је реч о формирању Привременог надзорног тела за медије, Дачић је рекао:

"Имамо четири предлога, једна странка је предложила двојицу што значи да има пет, али треба шест", рекао је Дачић.

Дачић је, иначе, јуче разговарао са представницима Европског параламента, кофасилитаторима у међустраначком дијалогу Владимиром Билчиком, Тањом Фајон, Едвардом Куканом и Кнутом Флекенштајном које је информисао о активностима које се предузимају на спровођењу мера које су договорене током међустраначког дијалога 17-18. септембра.

Договорено је да се рок за пријаву кандидата за чланове Привременог надзорног тела продужи до понедељка 1. новембра, а да се сутрадан одржи нови састанак кофасилитатора на којем ће бити изабрани чланови тог тела.

"Јуче сам имао телефонски разговор са европарламентарцима и договорили смо се да до понедељка позовемо, ја и данас позивам опозиционе странке да дају своје представнике да бисмо у уторак могли заједно да дефинишемо тих шесторо људи како би они могли да крену да раде", додао је Дачић.

О интензивирању учења ратних искустава у Војсци Србије прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг/РТВ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА