Најновије

БАЈДЕНОВ ДИПЛОМАТА ОТКРИВА: САД планира да реши косовско питање до краја 2022. године

Званични Вашингтон решен је да појача свој ангажман када је реч о косовском проблему, са циљем да се значајан напредак у нормализацији односа Београда и Приштине, а можда чак и "пробој" ка коначном решењу, постигне до краја 2022. године.

Џо Бајден. (Фото: Јутјуб)

Према информацијама из дипломатских извора, ангажовање америчког дипломате Габријела Ескобара, који је према незваничним тврдњама, у четвртак у Бриселу одиграо кључну улогу у постизању договора за смиривање кризе на северу Косова, још једна је потврда ове решености Вашингтона.

Извори медија тврде да су зато из САД већ послата озбиљна упозорења албанским лидерима на Косову да више не предузимају акције које би угрозиле безбедност, не само на Косову, већ и у читавом региону. Приштини је јасно стављено до знања и да, иако је истекао једногодишњи мораторијум предвиђен Вашингтонским споразумом на лобирања за нова признања, односно повлачењима признања Косова - он и даље треба да остане на снази.

- Посебно је важно придржавање дела споразума око мораторијума, што ће дати дијалогу одређени простор за решавање ширих питања - потврдио и сам Ескобар, који је из Брисела, након постизања договора о српским регистарским таблицама и повлачења Росу са севера, поручио да је важно поштовање обавеза преузетих у Белој кући прошлог септембра.

Заменик помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију и нови изласник Стејт департмента за Балкан такође је индиректно потврдио рокове на које Вашингтон рачуна у решавању косовског питања, а о којима се спекулише у дипломатским круговима:

- Радићемо са обе стране, блиско ћемо координирати не само са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог (Мирославом Лајчаком), већ и са нашим партнерима из Квинте. Моје процене су да ће у наредних годину дана доћи до великог напретка. 

Ескобар је, иначе, још раније говорио да је план САД да се косовско питање реши у току првог Бајденовог мандата.

Саговорници "Новости" кажу да је прагматичнијем и конструктивнијем приступу САД, који је уважио и интересе Београда у решавању последње кризе коју је изазвала Приштина, сигурно допринело и то што је српска страна показала одлучност да заштити своје сународнике на Косову.

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић указао је у петак да је питање севера Косова витално национално и државно питање и да Србија неће дозволити да српски народ поново доживи погроме и етничко чишћење.

Предраг Рајић из Центра за друштвену стабилност наводи да Американци не желе да службено учествују у преговорима које води ЕУ, али да су увек ту када треба преломити неку ситуацију:

- Тако су и овог пута реаговали притиском на Приштину да капитулира и повуче се са административне линије без успостављања ефективне контроле на северу. Приштина није успела да и преко таблица проба да докаже како су некаква држава. Све то је пропало због америчке реакције и притиска на Приштину и због тога што је ту реакцију Брисел дочекао са олакшањем, јер очигледно сам тешко да може да води ове преговоре, с обзиром на то да нема инструменте притисака над Албанцима. А понајвише је ова криза окончана због чврстог става нашег руководства и упозорења које је председник Александар Вучић дао - да неће дозволити никакво насиље и погром над Србима на Косову и Метохији.

Хрватска наоружава шиптаре! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА