Најновије

ЛОПОВЧИНЕ! Ђукановићи скривали власништво у преко пет држава! Све откривено!

Мило и Блажо Ђукановић су 2012. године склопили тајне уговоре о управљању њиховом имовином скривајући се иза компликоване мреже повезаних компанија из Велике Британије, Швајцарске, Британских девичанских острва, Панаме и Гибралтара, објављено је на сајту Мреже за афирмацију невладиног сектора (МАНС).

Мило Ђукановић. (Фото: predsjednik.me)

Син председника Црне Горе је искористио ту структуру да формира и двије скривене компаније са ћеркама фирмама у Лондону и Црној Гори.
До тих података дошао је Истраживачки центар МАНС-а кроз глобалну истрагу о оффсхоре пословима под називом "Пандора папири" (Пандора Паперс) коју је водио Међународни конзорцијум истраживачких новинара (ИЦИЈ) са партнерима из 117 земаља. До сада највећа база процурелих података садржи скоро 12 милиона докумената из 14 офшор агенција. Једна од њих је ALCOGAL, водећа адвокатска канцеларија у Панами са представништвима на свим познатијим офшор дестинацијама, укључујући Британска девичанска острва, преко којих су вођени послови породице Ђукановић.

У документацији те панамске фирме МАНС је пронашао оверене копије уговора о успостављању трастова које су Мило и Блажо Ђукановић склопили 21. јуна 2012. године са компанијом Cm Skye 2 (PTC) Limited регистрованом на Британским девичанским острвима.

Трастови не постоје у црногорском законодавству, а на офшор дестинацијама обично служе за скривање правих власника имовине. Оснивач траста преноси власништво над имовином на друго лице или компанију која постаје званични власник, иако њом само управља. У уговору о трасту, који остаје скривен од јавности и не доставља се ни једној институцији, се прецизира ко има стварну корист од коришћења или продаје те имовине.
Из уговора се види да је старији Ђукановић формирао Victoria Trust, а његов син Capecastel Trust. У њима се наводи минимални оснивачки улог и прецизира да у било ком тренутку у трастове може бити унета имовина, како од стране самих оснивача, тако и других лица. Трастови су успостављени на период од 80 година, а компанија која њима управља је овлашћена да за рачун Ђукановића може куповати и продавати некретнине и фирме, отварати нове компаније и жиро рачуне, давати и узимати кредите и обављати разне друге послове.

Да се заиста ради о Предсједнику Црне Горе и његовом сину показује овјерена документација која је приложена приликом успостављања трастова: дипломатски пасош Мила Ђукановић и рачун за воду са његове подгоричке адресе, који је послужио као доказ пребивалишта. Његов син је доставио црногорску личну карту и рачун за изнајмљивање стана у Лондону.

У документима пише да су Ђукановићи успоставили трастове због планирања наследства и ради заштите имовине, док су као извори средстава наведени приходи од њихових каријера ипрофит од инвестирања. Реч је о неопозивим (ирревоцабле) трастовима, који стварним власницима омогућавају да њихова скривена имовина буде заштићена, чак и када је предмет судских поступака или потраживања поверилаца.
Уговорима је предвиђено да се средства у трастовима акумулирају све док Мило, односно Блажо не дају другачије упутство.

Иза кога су се скривали Ђукановићи

Компаније које су омогућиле Ђукановићима да формирају скривене трастове наводе да своје услуге дискретно пружају изузетно богатим породицама широм света чији новац су углавном улагале у куповину некретнина у Европи, Азији и Америци.

Реч је о веома комплексној пословној структури која је пружала услуге оснивања фирми и помагала у инвестирању широм света, преко повезаних компанија из Велике Британије, Швајцарске, Португала, Хонг Конга, Сингапура, Сједињених Америчких Држава и Острва Ман.

Тајне послове Ђукановића у 2012. години је водила групи фирми које су пословале под брендом CM Skye. У 2013. већинско власништво над том мрежом компанија је преузела LJ Група. Средином 2016. дио купује Петерсон група из Хонг Конга, а у току 2018. власник 40% акција постаје један од чланова краљевске породице Катара.

Према званичним финансијским извјештајима, британски Алвариум Инвестментс Limited је коначни власник већине фирми из комплексне мреже која је послужила Ђукановићима да сакрију трастове и компаније: LJ Скyе 2 (PTC) Limited , LJ Management (Suisse), Cellar Limited, Clambakе Limited, као и Puffin Аgencies Limited. Као "особе са значајном контролом" власништва у тој компанији у британском регистру су наведени Шеик Јасим Ал-Тахи и Саи Хонг Јеунг.

Један од партнера у Алвариуму је адвокат који је оверио Блажова лична документа, Едвард Кејн.

Нису препознали Мила, али знају ко је Блажо

Компаније које су омогућиле Милу Ђукановићу да формира тајни траст ни на једном доступном документу га нису означиле као политички експонирану особу (ПЕП), иако их је на то обавезивао Закон о спречавању прања новца и финансирања тероризма на Британским девичанским острвима.

Тај закон прописује да се ПЕП-овима сматрају и лица која су престала са обављањем јавних функција у периоду од две године.
За успостављање траста Ђукановић је користио његов дипломатски пасош, издат у јануару 2011, на коме се јасно наводи да је у питању бивши предсједник Владе Црне Горе.

Он је дао оставку на функцију премијера у децембру 2010, па је у јуну 2012, када је склопио уговор о формирању траста, и даље морао бити препознат као политички експонирана особа.

Додатно, закон као ПЕП-а препознаје и високог политичког функционера, а Ђукановић је у тренутку успостављања траста био на челу Демократске партије социјалиста.

Иако је друге клијенте проверавао и претрагом путем интернета, у процурелим документима нема доказа да је ALCOGAL на тај начин покушао да утврди да ли је Ђукановић политички експонирана особа.

Истовремено, његовог сина Блажа Ђукановића у интерним документима ALCOGAL означава као политички експонирану особу.
Агенти који региструју компаније на Британским девичанским острвима имају законску обавезу да утврде изворе средстава ПЕП-ова и да редовно прате њихове активности, што је у случају Ђукановића изостало, судећи по процурелој документацији.

Необичне промене имена и гашење након избора

Фирма која је скривала послове Ђукановића је у априлу 2013. године променила име у LJ Скyе 2 (PTC) Limited. Тако се претходно звала њена сестра компанија која је за само седам дана три пута променила назив.

CM Skye 1 (PTC) Limited и CM Skye 2 (PTC) Limited су основане истог дана, 16. фебруара 2009. године, на Британским девичанским острвима и то за пружање услуга трастовима. Регистарски бројеви тих фирми, 1521209 и 1521210, показују да су формиране једна за другом.
CM Skye 1 (PTC) Limited је 5. априла 2013. године променила име у LJ Скyе 1 (PTC) Limited, а три дана касније, 8. априла у LJ Скyе 2 (PTC) Limited.
Четири дана касније, 12. априла, LJ Скyе 2 (PTC) Limited, регистрована под бројем 1521209, поново мења име у LJ Скyе 1 (PTC) Limited. Истог тог дана компанија која управља Ђукановићевим тајним пословима, са регистрационим бројем 1521210, мења име из CM Skye 2 (PTC) Limited у LJ Скyе 2 (PTC) Limited.

Према подацима из Службеног листа Британских девичанских острва, тачно месец дана након промене власти у Црној Гори, 30. септембра 2020. године, фирма LJ Скyе 2 (PTC) Limited која је управљала тајним пословима Ђукановића, је покренула поступак добровољне ликвидације и убрзо је угашена.

Хрватска наоружава шиптаре! Више о томе ОВДЕ.

Извор: vijesti.me

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА