Најновије

ПУТИН ИМА НОВИ ПЛАН ЗА СРБИЈУ И БАЛКАН: Београд и Бањалука у врху приоритета Москве, Приштини већ послато упозорење!

Руски председник Владимир Путин дефинисао је Србију и Балкан као једно од кључних подручја деловања Москве у наредних десет година. Према изворима из дипломатских кругова који су добро упознати са плановима Кремља, стратегија Русије сабрана је у пет тачака, које представљају симбиозу геостратешког, енергетског и политичког деловања.

Владимир Путин. (Фото: kremlin.ru/pravda.rs)

Уз Балкан, као једно од места где се додирују и преплићу интереси Русије и НАТО, као важна подручја означени су и Белорусија, Украјина, Блиски исток, територија копнене границе Русије и Кине, али и Арктик и Антарктик. Стратегија коју су по Путиновом налогу сачинили у Москви детаљно разрађује сва сценарија могућих збивања у поменутим регијама у наредном периоду и правце деловања Русије.

Улога Мађарске

Посебно је важно што ће Русија наставити с безрезервном подршком Београду у борби за Косово и Метохију.

- Веома је битно оно што је Москва демонстрирала претходних дана, током кризе на северу КиМ, код Јариња и Брњака, изазване Куртијевом акцијом скидања таблица. Из Русије је тада стигла јасна порука да ће стати иза сваке акције Београда, па и војне, уколико Албанци нападну српски народ на северу - објашњава извор.

Срђан Граовац из Центра за друштвену стабилност подсећа на традиционално добре односе Србије и Русије и наглашава:

- Свих ових пет тачака плана везује се мање-више управо за Србију и РС. Подршка Русије једним делом долази због традиционално добрих односа, а другим из политичких интереса, који у свему овоме имају веома важну улогу. Ако пак говоримо о побољшању односа Русије са Црном Гором, ту свакако највећи проблем представља што је Црна Гора чланица НАТО.

Бојан Билбија, новинар Политике и одличан познавалац руске политике, наглашава да је још од "Јужног тока" постајала идеја да Србија постане главно енергетско чвориште овог дела Европе.

- Интерес Русије да гас преко Србије одлази у Европу је евидентан и то је за развој наше земље веома значајно. Ако говоримо о подршци која долази из Русије када је реч о Косову, Русија је доследна у непризнавању лажне државе, као што је доследна и у подршци међународном праву и Резолуцији 1244. Руси чврсто стоје иза тог става и неће га променити. Веома је битно и то што нас Русија подржава на нашем европском путу иако се до сада више пута говорило да је та подршка лажна. Москва има доста пријатеља у ЕУ, почев од Мађарске преко многих других земаља. Имајући у виду да Србија географски не може да буде у руским економским интеграцијама, онда је Москви свакако у интересу да има још једног пријатеља у ЕУ. Што се тиче ситуације у БиХ, Русија је једна од сила која гарантује Дејтонски споразум. Коначно, сигурно је да Москва очекује боље односе са новом влашћу у Црној Гори - наводи Билбија.

Јасно и недвосмислено

Зоран Спасић, стручњак за међународну политику, констатује да нас Русија перципира као савезника, партнера и пријатеља:

- Курс руске политике на Балкану се најбоље види кроз недвосмислену подршку Србији по питању Косова и Босне. Такође, енергетска сигурност коју нам је пружио руски гас допринела је томе да, као транзитна земља, зарадимо и постанемо најважније енергетско чвориште.

Веселин Шљиванчанин, официр некадашњег ЈНА, поручује да је важно све што предузима Русија:

- Подршка Русије је јасна и недвосмислена, Србија је срећна што има председника Вучића, који нам је обезбедио много пријатеља широм света, чија нам је подршка важна. Без пријатеља не може се ићи напред.

Хрватска наоружава шиптаре! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА