Најновије

Година умирања и веза са мафијом Вучићеве владе

Прошло је годину дана од формирања другог кабинета Ане Брнабић. Прву годину другог мандата обележило је несналажење са епидемијом, афере са загађењем, проблематични рат са мафијом и полицијом, и буквално предаја земље „Рио Тинту“. Али, макар је извештај Европске комисије био – позитиван.

Ана Брнабић и Александар Вучић. (Фото: predsednik.rs)

„Нова“ је покушала да поброји све што је у последњих 365 дана било у фокусу Владе, што се претворило у прави правцати списак штете по грађане Србије. Овако то изгледа:

Корона криза

Начин на који је Влада управљала епидемијским током у Србији је био погибељан за грађане. Другачје се не могу квалификовати резултати који кажу да је Србија ове недеље постала држава са највећим бројем хоспитализованих грађана у свету, једно време је била у светском врху по броју умирања, чланови Кризног штаба сада отворено говоре о неслагањима са политичарима и лажним бројкама умрлих од короне.

Све што је Влада добро урадила са набавком вакцина – а факат је да је Србија међу првима имала бесплатна цепива од различити произвођача – упропастила је комбинацијом отвореног лагања јавности, одбацивањем критике, полагањем оружја пред антиваксерима.

Последња у низу грешака тиче се ковид-пропусница, односно готово невероватне одлуке да се оне примењују само у периоду од 22 часа до једног часа после поноћи, само у угоститељским и сличним објектима. Каква је та одлука – таква је и цела политика Владе у пандемији.

„Рио Тинто“

Србија је предата „дивљем капитализму“ инвеститора и са истока („Линглонг“ пре свега) и са запада („Рио Тинто“). У овом мандату Ане Брнабић посебно је разобличена фарса око пројекта „Јадар“, у ком се фингира јавна расправа, премда је иза кулиса одлука о експлоатацији литијума у Западној Србији очигледно већ донета.

То, између осталог, открива и документ Европске комисије који је „Нова“ објавила у јучерашњем издању, а у ком се види да је председник Вучић већ обећао политичку подршку пројекту.

Џаба је онда раније ове године најављивао референдум, и џаба министарка Михајловић и јуче поручује „одлучиваће грађани“: агенда је већ договорена. „Рио Тинто“ у једном од докумената који смо објавили чак наводи и јасну динамику пројекта, према којој би радови требало да крену већ након априлских избора.

Уосталом, и „Путеви Србије“ још у децембру 2020. дали су дозволу за почетак израде приступних путева до рудника.

Уништавање полиције

Оно што ова Влада представља као сузбијање криминала претворило се последњих недеља у чишћење неподобних кадрова у полицији и владајућој странци.

То што СНС чисти своје редове мање је битно – у питању је унутарстраначки сукоб; али тиха ликвидација истакнутих и одликованих кадрова у полицији – читај Слободана Миленковића, инспектора који је „открио“ „Јовањицу“ – јасан је сигнал у ком правцу ће ићи борба против организованог криминала.

И није само Миленковић (коме прети најмање премештање из Одељења за борбу против наркотика) на удару: директор полиције Ребић брже-боље је побегао у пензију, а суђење за „Јовањицу“ никако да почне. То је слика институционалне борбе против организованог криминала у Србији.

У раљама мафије

То је и контекст хапшења организоване криминалне групе формиране око Вељка Беливука и Марка Миљковића. Позитиван потез, без сумње, био је склонити са улице групу убица и дилера која је престоницу терорисала неколико година уназад.

Зашто је истрага против групе ограничена на непуне две године деловања – непознато је. Зашто не постоји ни назнака одговорности државе и појединаца који су групи помагали – такође је нејасно.

Кола се, изгледа, ломе на двојици полицајаца, једној државној секретарки и министру Стефановићу – који није ни саслушан у поступку. Ужасавајући искази Беливука и Миљковића о контактима са министром Вулином, шефом Извршног одбора СНС Глишићем и лично Вучићем нису испитивани.

Загађење

Београд ће и ове грејне сезоне бити међу најзагађенијим градовима на планети, уз раме са Лахором, Раком и Калкутом. На загађење од октобра до марта смо навикли – Влада није ни почела да елиминише индивидуална ложишта која представљају највећи проблем престонице.

Али, велики пожар у Винчи током летњих месеци је дефинитивно новитет. Прво, нико од надлежних данима није хтео ни да призна да гори; потом, готово месец дана је гашен; на крају, елиминисани су мерни апарати којима би се могао проценити ниво загађења.

То је илустрација озбиљности приступа овом проблему. Главни загађивачи и даље су ТЕНТ, Железара, Бор и без радикалних промена биће нам буквално камен о врату у процесу придруживања ЕУ.

Вербални деликт, батинаши, закон о водама

Макар су три предлога закона која су потекла из Владе Ане Брнабић ове године била и више него сумњива. Најпре, Закон о водама, којим је требало дозволити предавање обале приватним лицима и предузећима директном погодбом, чиме би се и градови изложили ризику од поплава, а била би озакоњена и девастација приобаља – која је већ на делу у Београду.

Закон је, након интервенције председника, повучен. Слична песма је била и са изменама Закона о полицију, у којима су се налазили многобројни новитети, попут дозвољавања формирања паралелних полицијских јединица. Закон је поново повукао председник. Коначно, изменама Кривичног законика предложено је враћање неке врсте „вербалног деликта“.

Истина о спољном дугу Србије - много је горе него што вам напредњаци говоре! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА