Најновије

ПЕНТАГОН КРИЈЕ ПОДАТКЕ О ПАДУ ВЛАДЕ У АВГАНИСТАНУ И ХАОТИЧНОМ ПОВЛАЧЕЊУ: Извештај главног америчког инспектора дигао прашину!

Америчко министарство спољних послова и Пентагон прикривају информације које су потребне законодавцима и јавности да разумеју пад бивше афганистанске владе и војске и хаотично повлачење америчких трупа, саопштио је амерички регулатор.

Америчка војска у Авганистану. (Фото: Јутјуб)

"Комплетна слика онога што се догодило у августу, и сви знакови упозорења који су могли да предвиде исход, биће откривени само ако се објаве информације које су министарства обране и спољних послова већ ограничили за јавно објављивање", рекао је специјални главни инспектор за реконструкцију Авганистана (СИГАР) Џон Сопко.

Портпарол министарства спољних послова рекао је да је одељење затражило да се "неки извештаји привремено уклоне како би се редуковали подаци из јавних евиденција и заштитили идентитети Авганистанаца и авганистанских партнерских организација" због безбедности питања везаних уз евакуације.

"Информације за идентификацију једини су детаљи који се намеравају заштитити", рекао је портпарол, додајући да СИГАР има овлашћења да врати извештаје.

Пентагон није одмах одговорио на захтјев за коментар.

Сопко је рекао да је, након што су талибани заузели Кабул, министарство спољних послова затражило од њега да привремено обустави интернет приступ одређеним извештајима које је издао како би осигурали сигурност Авганистанаца повезаних са САД.

Министарство „никад није могло да опише било какве конкретне претње појединцима, а које су наводно биле садржане у нашим извештајима", рекао је Сопко који је додао да је "невољно" забранио приступ документима.

Додао је да је министарство спљних недавно затражило редиговање око 2.400 ставки које су остале на СИГАР-овој интернет страници.

Неки захтеви су били "бизарни", као што је избацивање имена бившег авганистанског председника Ашрафа Ганија из извештаја, рекао је Сопко.

Након ревизије, његова агенција је пронашла само четири ставке које заслужују редиговање, а остале је оставила доступнима.

Напомињући да га је Конгрес задужио да истражи пад авганистанске владе и војске коју су САД подржавале, Сопко је рекао да Пентагон од 2015. забрањује јавно објављивање низа података, наводно на захтев бивше Ганијеве владе.

Већина тих информација, укључујући податке о жртвама и снаге јдиница, била је "све што је требало да знате да бисте утврдили јесу ли авганистанске безбедносне снаге права борбена сила или кућа од карата", рекао је.

Бајденова администрација нашла се на удару жестоких критика због лошег вођења повлачења из Авганистана и колапса авганистанских снага безбедности пред талибанима. Најновије процене показују да је неколико стотина америчких држављана заробљено у земљи.

У најновијем извештају генералног инспектора наводи се да се 20-годишњи рат Америке у Авганистану расплео за мање од четири месеца након што је председник Бајден 14. априла најавио да ће повући америчке војне снаге до 11. септембра, у складу са споразумом који је постигла Трампова администрација.

Вашингтон жели да повуче непримерен потез, али Москва има спреман одговор! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА