Најновије

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ИЗ ЉУБЉАНЕ: Не можемо да рачунамо на безбедност и сигурност у окружењу!

Председник Србије Александар Вучић данас и сутра борави у Словенији.

Александар Вучић. (Фото: Јутјуб)

Вучић се вечерас обратио после Самита лидера ЕУ и Западног Балкана из редова Европске народне партије (ЕПП) у Љубљани.

"Снага Европске народне партије је у централној и југоисточној Европи после ових избора у Немачкој. Ми смо у овом тренутку, уз румунску партију председника Јоханеса, најисточнија народна партија на власти. Упркос другом месту на немачким изборима, Народна партија је и даље највећа у Европи. Увек је важно шта разговарате на овом скупу", почео је Вучић.

Говорећи о Самиту, председник је рекао:

"Ни у чему се нисмо сагласили са оба албанска представника. Најупечатљивије је што нисам био срећан оним што сам чуо од босанских представника. Не можемо да рачунамо на апсолутно безбедно и сигурно окружење. Разлике између три народа никада нису биле израженије".

Вучић је упозорио и на огроман скок цене енергената.

"Ми срећом имамо гас. Била је веома паметна одлука да изградимо гасовод, упркос свим притисцима. Имамо довољно гаса и струје за себе. До енергетске кризе долази због карбон такси и увођења зелене енергије".

"Грађани Србије не треба да брину, обезбедићемо им топле домове. Имаћемо довољно и струје и гаса. Имаћемо више него многи други у Европи. Свакако ће бити тешко, али борићемо се. Не памтим да смо се суочавали са нечим овако тешким, а сетите се да сам био ту и у време миграција, поплава, короне... А ово изгледа теже него све остале кризе".

"На Самиту сам сазнао да је словеначка делегација предложила да до 2030. све земље Западног Балкана буду примљене у ЕУ. Мислим да то неће бити прихваћено. Има више земаља, али три снажне су баш против тога. Немам илузија по питању брзог уласка у ЕУ. За нас је важно да будемо на европском путу. 62 одсто наше трговине је са њима, 67 одсто извоза... Ми морамо да водимо рачуна о себи".

"Србија је најспремнија за ЕУ од свих са Западног Балкана, али то је сада политичко питање. Грађани Србије знају, не желе да се кваре односи ни са Русијом ни са Кином".

Враћајући се на проширење ЕУ на Западни Балкан, Вучић је рекао:

"Мислим да ни они нису сигурни шта да раде, да у ЕУ има више школа мишљења. Што се кластера тиче, прихватили смо све и радили на томе. А какав ће њихов однос бити према нама? То не можете да промените. Концентришемо се на оно што можемо да урадимо".

"Сигуран сам да ће сутра Европљанима свих нас и наших свађа бити преко главе. Немам превелика очекивања, али сам сигуран да ћемо послати позитивну поруку".

Вучић је најавио да ће сутра од Мицотакиса тражити потврду да Грчка неће признати Косово.

Само 127 људи се пријавило за визу у Великој Британији, криза са снабдевањем се наставља! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА