Најновије

ИМА ЛИ КРИЗЕ У КРИЗНОМ ШТАБУ? Одлука је да нема одлуке

Последња седница, на којој нису усвојени захтеви лекара о рестриктивнијим мерама, подигла је прашину у делу стручне јавности.

Кризни штаб (Фото: Влада Србије)

Чија реч треба да се слуша у кризи јавног здравља– лекара или политичара? Да ли су доктори у штабу обични саветодавци које су потчинили моћни политичари? Ко је кога у уторак издао – немедицински део медицински или лекари из штаба колеге у црвеној зони? Ово су нека од питања о којима полемише део стручне јавности након прекјучерашње седнице Кризног штаба и одлуке да – нема одлуке.

Дан пошто је премијерка Ана Брнабић изашла пред новинаре и рекла да нису прихваћени предлози медицинског дела, огласио се и епидемиолог Предраг Кон, истичући да је „одлагање мера погрешно размишљање”.

– Уопште не знам које је објашњење зашто нисмо увели ковид пропуснице. Наш предлог био је скраћење радног времена до 17 сати за све делатности које нису есенцијалне. Тиме бисмо имали мали предах, смањио би се број новооболелих, а то време уз ковид пропуснице требало би искористити за вакцинацију. Тражили смо обавезну вакцинацију за здравствене раднике и запослене у јавним службама. Ја сам лично урадио све, молио сам да ме опозову ако им сметам. Губимо енергију на расправе – рекао је јуче Кон гостујући на телевизији К1.

А како на догађаје с последње седнице гледају и други чланови, осим од Предрага Кона, покушали смо да чујемо и од његових колега Бранислава Тиодоровића, Срђе Јанковића и Горана Стевановића, али нико од њих није одговoрио на наша питања.

Да у Кризном штабу нема кризе, јавност уверава министарка за социјални рад Дарија Кисић Тепавчевић, исто чланица овог тела. Она је агенцији Танјуг казала да је једина порука са штаба – вакцинација, да не постоје сукоби, али су сви једногласни у чињеници да вакцинација нема алтернативу.

– Састав Кризног штаба је такав да су ту људи који сагледавају различите аспекте утицаја болести. Ту је увек размена мишљења с различитих аспеката сагледавања утицаја болести на друштво, али су сви једногласни у чињеници да вакцинација нема алтернативу – додала је Дарија Кисић Тепавчевић.

Атмосферу у Кризном штабу другачијом диоптријом посматра вирусолог Миланко Шеклер. За њега као посматрача, будући да није члан овог тела, „развој догађаја с последње седнице је понижавајући”. Он је за ТВ Прву истакао и да не разуме колеге који до сада нису изашли из тог тела.

О стручњацима „који су положили оружје пред политичарима” говорили су јуче и Радан Стојановић, професор фармакологије на Медицинском факултету у Београду и епидемиолог Радмило Петровић.

– Суштина је да буду донете мере које налаже ситуација. Чули смо од Брнабићеве да је вођена љута борба између стручњака и лаика, а и сведоци смо да су стручњаци положили оружје пред лаицима. За то се плаћа цена која се може мерити људским животима – рекао је Стојановић. Радмило Петровић је истакао да се чуди шта ће у Кризном штабу нестручни људи, мислећи на много политичара. – Премијерка није у праву, не би смела да се меша у медицину, а камоли у епидемиологију – рекао је Петровић гостујући на Н1, истичући да би он поднео оставку да је на месту медицинског дела Кризног штаба.

– Дивим се Кону, иако је човек са хроничним болестима, има снаге да се бори. Не знам да ли је то политика незамерања, али то не пије воду. Не знам да ли се ситуација смирује, бројеви су нелогични, епидемиолошки процес даје кривуљу, силазни део је спорији и блажи, она је ишла ка горе, а уместо да иде доле, осцилира, доста је монтирано, не верујем да су бројеви потпуно тачни – сматра Петровић.

Није изненађен ни епидемиолог и члан Савета удружења лекара „Уједињени против ковида” Зоран Радовановић – епилог последње седнице само је један у низу доказа да политичари не слушају шта каже струка.

– Лекарски део је на такву позицију пристао пре 20 месеци. То се догодило јер је медицински део Кризног штаба дозволио да их увуче политика, неки су се појављивали и на изборним плакатима. Пристали су да измишљају терминологију, па су рецимо „пораст учесталости” називали „џеп”, говорили су да неће бити другог таласа, а из литературе су морали знати да вирус корона опстаје и лети. Присетимо се само „смешног вируса”… Знали смо да нам на јесен следи пети талас, од јула је број заражених константно растао, а Кризни штаб није реаговао. Тргли су се тек када смо у септембру казали да могу кривично да одговарају због нечињења – казао је Радовановић за „Политику”.

Осврћући се на изјаву премијерке Ане Брнабић да је на држави само да обезбеди вакцине, Радовановић каже: – Није тачно. На држави је и да организује заштиту здравља грађана. Када купује пушке, не држи их у ћошку, већ обучава војнике да их користе. Тако треба и са вакцинама.

О бунту у '’Колубари'’ прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА