Најновије

ГАС СКУПЉИ ОД ЗЛАТА: Хладна зима долази, Европа дрхти, а Владимир Путин задовољно трља руке!

На Старом континент складишта су празна, а руски председник чланицама ЕУ замера краткорочне уговоре с добављачима.

Путин (Фото: РИА)

Баук енергетске кризе почео је да кружи Европом! После короне стигао је нови невидљиви противник, који је закуцао на врата неких земаља претећи да ће ове зиме око три милиона становника Старог континента остати без грејања.

Цена гаса за 1.000 кубних метара била је прекјуче око 2.000 долара, да би јуче нагло пала испод 1.000 и зауставила се поново на 1.300 долара.

Зелена енергија

Цена злата јуче је пак била 1.764 долара за унцу, док је цена гаса прекјуче износила 1.937 долара.

Разлога за нагли скок и пад је више, али најбитнији је то што је прошла зима била веома хладна. Грејна сезона је трајала до почетка маја па су складишта гаса остављена скоро празна.

Европа се кад је дошло лето више бавила "зеленом енергијом" него попуњавањем складишта гаса.

Кад су дошли хладни дани, као у басни "Цврчак и мрав", почело се размишљати о гасу, а онда је цена скочила у небо. Убрзо се огласио и руски председник Владимир Путин.

- Добро је познато да глобално енергетско тржиште не толерише гужву. Инвестициони планови у овој области су дугорочне природе. Стога оштре, исхитрене акције могу довести до озбиљних неравнотежа, какве се сада примећују на европском енергетском тржишту, где се ове године истовремено развило неколико неповољних фактора, рекао је Путин на састанку владе о енергетици.

Он је замерио ЕУ краткорочне уговоре с руским добављачима и скраћивање дугорочних обавеза, што је по њему била "очигледна грешка", а уз то се енергетски биланс Европе знатно променио па су неке земље одбациле угаљ и нуклеарну енергију у корист енергије ветра.

Французи величају атомску енергију

То се посебно односило на ЕУ, која је јуче добила упозорење од адвокатске канцеларије за заштиту животне средине "Client Earth" да ће прекршити сопствене законе ако енергију на гас означи као "зелену".

"Client Earth" сматра да би категоризација гаса као еколошки прихватљивог била у супротности са другим законима, чији је циљ да ЕУ смањи нето емисије гасова за најмање 55 одсто до 2030. године.

Растућа цена гаса поново је покренула стару причу о потреби за одбацивањем угља и алтернативним моделима енергије.

Немачки медији тако већ увелико сматрају да тренутна гасна криза иде наруку Французима и њиховом аргументу да ЕУ никад неће постати стратешки аутономна без нуклеарне енергије.

Француска се највише залаже за нуклеарну енергију, а Аустрија је највећи борац против ње унутар ЕУ.

Како се кретала цена гаса

Август: 515 долара за хиљаду кубних метара

Септембар: 614 долара долара за хиљаду кубних метара

Октобар:

Од 1. до 4. октобра: 981 долар за хиљаду кубних метара

Од 5. до 7. октобра: 1.260-1.937 долара за хиљаду кубних метара

Папрени рачуни - Британцима гас скупљи за 30 одсто

Рачуни за енергију у Великој Британији могли би порасти за 30 одсто у 2022. години, упозоравају аналитичари, ако цене гаса и струје наставе да расту.

Ово је саопштио Корнвол инсајт, који предвиђа да ће горња граница за енергенте порасти на 1.660 фунти годишње, са садашњих 1.277, и да ће се то десити на пролеће 2022, ако се енергетска криза настави.

Иначе, у Британији је последњих недеља пропало девет снабдевача гаса, пошто нису били у стању да испуне обећања о испоруци због наглог скока цена. Због тога, како наводи и Гардијан, шушка се већ увелико да је потребно увести национализацију.

Путин на радном месту - Рођендан у сенци кризе

Руски председник је свој 69. рођендан прославио јуче, у тренутку кад половина Старог континента страхује од нове енергетске кризе и вртоглаве цене гаса.

Испоставило се да ће, упркос санкцијама, протеривању дипломата и шпијунским скандалима, из ове игре Путин изаћи моћнији јер, без обзира на све, Европа и даље има огромну потребу за руском нафтом и гасом, а посебно најмоћније чланице ЕУ Немачка и Француска.

Заправо све идеје о "зеленој одбрани" и "зеленој енергији" пале су у воду под налетом хладног времена и с доласком зиме.

Путин ће бити задовољан јер ће државна каса бити знатно пунија с обзиром на то да многим чланицама ЕУ није остало ништа друго него да купе гас.

Амерички институт финансирао испитивања вируса корона у Вухану од 2014. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА