Најновије

ПОКРЕТ НЕСВРСТАНИХ: Повратак у Београд

Током викенда биће гужве на аеродрому "Никола Тесла". Званичници Министарства спољних полова дочекују госте из стотинак држава који ће у Београду обележити шест деценија од оснивања Покрета несврстаних. Домаћини скупа који се одржава на Сајму су Србија и Азербејџан, а очекује се учешће неколико председника и премијера, четрдесет шефова дипломатија и бројних делегата.

Несврстани (Фото: Јутјуб)

У лето 1961. Београд се спремао да угости представнике 25 држава са четири континента које нису припадале ни Источном ни Западном блоку. У згради Народне скупштине основан је Покрет несврстаних који ће у наредним деценијама имати значајну улогу у међународним односима.

Југославија је нестала, Покрет опстао. Шездесет година од оснивачке конференције његов утицај је знатно мањи, иако чланице окупљају више од половине светске популације. Уместо чланства, Србија данас има улогу посматрача, а у улози домаћина угостиће више од 500 делегата из целог света.

"Као наши гости на конференцији присуствоваће и ћерка некадашњег председника Гане Нкрумаха и син тадашњег председника Египта Насера. Двојице лидера који су са Титом, Нехруом и Сукарном били део златне петорке, идејних твораца несврстаних", каже Иван Јакшић, саветник министра спољних послова.

О боравку њихових наследника у Београду брине 5.000 људи. Двеста официра за везу пружаће им подршку 24 сата дневно, на располагању ће имати 300 возача и 200 волонтера. Делегације ће бити смештене у пет београдских хотела.

"Ми се већ неко време припремамо за овај скуп, пре свега зато што су делегације на највишем безбедносном нивоу, тако да смо ми као хотел морали да изађемо у сусрет свим безбедносним захтевима", наводи Јелена Томић из "Краун плазе".

Захтеви делегација испуњавају се и на другим пољима.

"Састанак је на високом нивоу, таква је и организација. Настојимо да уважимо све културне и верске различитости гостију. Тако ћемо и на Сајму имати засебну просторију за молитве, храна ће се припремати по хинду и халал стандардима", каже Јакшић.

"Наш шеф кухиње и његов тим креирали су посебне меније где ми са поносом желимо да представимо и нашу домаћу традиционалну кухињу, али и да испоштујемо све специфичне захтеве и исхрани", наглашава Томићева.

Специфичности Србије, њено културно наслеђе, туристички и привредни потенцијали – са свим тим учесници ће моћи да се упознају на пратећим манифестацијама.

Најмасовнији политички скуп у Србији у последњих неколико деценија организује се у строгим епидемиолошким мерама. Сви који учествују у организацији и реализацији морају да покажу негативан пи-си-ар тест. То важи и за представнике медија – њих око 300 је акредитовано за праћење овог догађаја.

Како је Велика Британија доспела у милост и немилост Путина, сазнајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА