Најновије

Миодраг Зарковић: Веровали или не

ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ 1: на подизању оптужница против Младића и Караџића у Хашком трибуналу, једини сведок био је Дражен Ердемовић - хрватски плаћеник који се у рату у БиХ борио на све три стране.

Миодраг Зарковић (Фото: Хелм Каст)

Пише: Миодраг Зарковић, аутор емисије “Да вас чујем” на Хелм Касту

ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ 2: Ердемовић је претходно завршио у Хагу зато што је (да би се склонио из Србије, где је био упуцан у једној свађи са колегама плаћеницима, после чега је завршио у овдашњем затвору) тврдио да је лично учествовао у сребреничким ”стрељањима”. Када је стигао у Хаг, суд је, како не би био принуђен да сместа покрене поступак против Ердемовића, погласио Ердемовића психички нестабилним за суђење. Тако да је сведок против Младића и Караџића био човек који је у том тренутку био проглашен неспособним за суђење за дела која је сам признавао да је урадио.

ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ 3: Ердемовићево сведочење о наводним ”стрељањима” у којима је тобоже учествовао, било је толико пуно рупа, нелогичности и бесмислица, да је бугарски новинар Жерминал Чивиков, тада иначе извештач из Хашког трибунала, написао о томе књигу ”Сребреница: крунски сведок”, која потанко описује Ердемовићев наступ у Хагу, са све променама исказа, неуротичним испадима и крајње неразумним изјавама које се косе са законима физике, биологије и географије.

ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ 4: Хашки трибунал је за шест година ексклузивног ископавања терена у БиХ нашао око 3.900 делова скелета који могу бити повезани са сребреничким догађањима из јула 1995. Покушали су да представе то као 3.900 тела, што би уједно значило исто толико жртава стрељања. Бањалучки патолог Љубиша Симић је, међутим, пажљиво прегледао тих 3.900 доказних предмета и утврдио да наравно није реч о 3.900 жртава, пошто је чест случај био да више костију припада истом људском скелету. Симић је утврдио да је реч о око 1.900 тела, а онда се бацио на испитивање патолошких трагова о њиховој смрти и дошао до закључка да је већина или страдала у борби, или да је пак немогуће установити узроке смрти. Непобитно је да је жртава стрељања било 442. Своје налазе Љубиша Симић је изнео и одбранио као сведок у Хашком трибуналу.

ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ 5: Американац Филип Корвин, у јулу 1995. највиши представник мисије УН у БиХ, до смрти (2011.) је тврдио да број стрељаних у Сребреници и око ње износи највише 700. Јозеф Бодански, дугогодишњи директор Комитета за тероризам америчког Конгреса, такође тврди, после детаљног упознавања са доказном грађом, да број стрељаних не прелази неколико стотина. Слична сазнања износи и Џон Шиндлер, који је деведесетих био шеф југословенске канцеларије у америчкој НСА - наводи да је стрељано вероватно неколико стотина, највише до 2.000 заробљених војника. Сви набројани одсечно одбијају могућност да је била реч о геноциду, већ оцењују да је то била освета за злочине које су снаге Насера Орића из Сребренице починиле над околним српским насељима у претходне три године. Иначе, Шиндлер и нарочито Бодански никада нису били наклоњени Србима.

ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ 6: Хакија Мехољић, командант ”сребреничке милиције” која се у рату борила против Срба, до смрти је причао да је њему и осталим лидерима СДА Алија Изетбеговић признао да је Бил Клинтон, тада председник Америке, почетком 1995. захтевао од њега, Изетбеговића, да инсценира масакр од најмање 5.000 људи, како би НАТО имао покриће за интервенцију против Републике Српске. Хашки трибунал је одбио да истражује ове наводе и позове Изетбеговића односно Клинтона као сведоке, иако је такав захтев изнело неколико брањеника.

ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ 7: у Србији и даље има људи који верују да су Ратко Младић и Радован Караџић ”осуђени ратни злочинци”.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА