Најновије

ДА ЛИ ЋЕ СЕ ОПЕТ ЛИБИЈОМ ВИОРИТИ ЗЕЛЕНЕ ЗАСТАВЕ ЏАМАХИРИЈЕ: Гадафијев син кандидат за председника - прогнозирају му победу (ВИДЕО)

Саиф ал-Ислам Гадафи, син бившег либијског председника Муамера ал-Гадафија, регистровао се као председнички кандидат за изборе 24. децембра, рекао је званичник из изборне комисије, а преноси Ал Џазира

Гадафијев син потписује кандидатуру (Фото: Јутјуб/РИА)

“Саиф ал-Ислам ал-Гадафи поднео је своју кандидатуру за председничке изборе Канцеларији Високог националног изборне комисије у јужном граду Себха”, стоји у саопштењу комисије у недељу.

Млађи Гадафи је један је од најистакнутијих кандидата, а на попису је и одметнути источни заповедник Кхалифа Хафтар, премијер Абдула Хамид Дбеибаха и председник парламента Агуила Салеха.

На фотографијама које су дистрибуиране на друштвеним мрежама види се како Гадафи, са седом брадом и наочарама и традиционалном смеђом хаљином и турбаном, данас потписује документе у регистрацијском центру у граду Себха на југу земље.

Упркос јавној подршци већине либијских фракција и страних снага за изборе 24. децембра, гласање је и даље под знаком питања јер се ривалски ентитети расправљају око правила и распореда.

Избори су замишљени као кључни тренутак у мировном процесу који подржавају УН за окончање деценије насилног хаоса који је привукао регионалне силе и подрио стабилност Медитерана од побуне против Моамера Гадафија 2011. коју подржава НАТО.

Саиф ал-Ислам Гадафи ће вероватно „играти“ носталгијом за ером пре побуне 2011. коју је подржао НАТО, а која је збацила његовог оца и довела до деценије хаоса и насиља. Аналитичари кажу да би он могао бити највероватније победник. Ипак, ако победи и ако избори уопште буду одржани, биће му изузетно тешко да управља подељеним фракцијама у Либији.

Образовао се на престижном универзитету у Лондону и течно говори енглески, а Саифа ал Ислама Гадафија су многе владе својевремено сматрале прихватљивим лицем Либије која је прозападна и могући наследник.

Ипак, када је 2011. избио устанак против дуге владавине Моамера Гадафија, Саиф ал-Ислам је одмах изабрао лојалност породици и клану уместо бројним пријатељствима на Западу, рекавши телевизији Ројтерс: „Ми се боримо овде у Либији и за Либију.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА