Најновије

ГОРЕ ЈЕ НЕГО ШТО МИСЛИТЕ - МИЛИЈАРДЕР ШОКИРАО СВЕТ! Само ће мали број људи остати да живи на Земљи, за остале постоји план...

Човечанство ће преместити већину индустрије у свемир и дозволити само неколицини одабраних да остане на нашој планети, која ће бити претворена у природно одмаралиште, каже милијардер и истраживач свемира Џеф Безос, преноси РТ.

Илустрација (Фото; Јутјуб)

Власник компаније Амазон је са ентузијазмом поделио своја предвиђања о томе како ће људска цивилизација изгледати у будуц́ности – при чему је лично помогао да се та будућност приближи – током говора на годишњем Игнатиус Форуму у Вашингтону.

Он очекује да огромне цилиндричне свемирске колоније које се врте стварају вештачку гравитацију за милионе становника да преузму већину индустријске производње. У међувремену, Земља ће бити претворена у природни резерват са ограниченим приступом, сличан америчким националним парковима данас.

„Ово место је посебно, не можемо га уништити“, рекао је оснивач Амазона о нашој планети.

„Милиони људи ће се временом преселити са Земље у свемир. А то је визија Блуе Ориџина – милиони људи који раде у свемиру“, рекао је он, мислец́и на своју фирму.

„Вековима ће се већина или много људи родити у свемиру. Биц́ћ то њихов први дом. Они ц́е се родити на овим колонијама, они ц́е живети на овим колонијама. Они могу да посете Земљу као што бисте ви посетили Национални парк Јелоустон“, предвидео је Безос.

Он је рекао да ће и саме колоније „имати реке, шуме и дивље животиње“, што је вероватно извело његов говор из домена футурологије и окренуо оптимистичној научној фантастици. Амазон је неславно сналажљив када је у питању стискање својих радника за сваки пад продуктивности. Зато је сличан ружичасти опис „фабричких градова Амазона“ који решавају економску неједнакост у САД наишао на ужас, када га је предложио колумниста Блумберга у септембру.

Безос се позвао на физичара са Принстона Џерарда О’Нила, који је 1976. предложио концепт свемирских станишта, као извор инспирације за њега. Рекао је да је врста експанзије коју је предвидео неизбежна, ако човечанство жели да расте на одржив начин.

„Ова Земља може да издржи, рецимо, 10 милијарди људи до одређеног степена. Морали бисмо заиста напорно да радимо да бисмо схватили како да то урадимо без деградације планете… Сунчев систем може да издржи трилион људи“, рекао је он.

Предузетник није коментарисао ко мисли ко ће одлучити ко ће у будућности живети на Земљи, на питање домаћина догађаја Ади Игнатиуса. Ако је историјски преседан било који показатељ, могу бити укључене привилегије које се дају богатством и статусом.

О предностима Безосовог статуса као једног од најбогатијих људи на Земљи говорило се у интервјуу, када се Безос хвалио да је успео да добије камео у својој омиљеној филмској франшизи, Звезданим стазама.

„То није било лако добити“, рекао је о свом појављивању у играном филму „Звездане стазе: Беионд“ из 2006. „Инсистирао сам на улози говорника, што је закомпликовало цео сценарио“, рекао је он.

У филму, Безос је носио ванземаљске протезе и имао је једну реченицу: „Говори нормално“. Рекао је да је „закуцао“, изазвавши смех публике.

Говорећи о Блуе Ориџину, милијардер је упоредио своју фирму са барнстормерима из раних дана авијације. Рекао је да ће вођење богатих туриста на суборбиталне летове претворити у „амбасадоре Земље“, који ће се залагати за повећање истраживања свемира у име заштите наше планете. Ово ће дати више ресурса за стварање рутине свемирских путовања с људском посадом, слично као што су стари двокрилци еволуирали у данашње путничке авионе, рекао је он.

„Тежи део није путовање у свемир – тај део је решен 1960-их. Не поновна употреба - спејс шатл је то урадио. Тежак део је оперативна поновна употреба“, рекао је он. "Потребна је пракса да би се то исправно постигло."

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА