Најновије

Дачић: Нећемо приступити НАТО-у, то је и одраз осећања нашег народа због бомбардовања

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је „принципијелни став Србије да спроводи политику војне неутралности, то је наша законска обавеза али и одраз расположења огромне већине наших грађана”, наводећи да је њено чланство у Партнерству за мир (ПЗМ), којем је приступала пре 15 година, „оптималан оквир са сарадњу” са НАТО.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

„Сматрамо да оваква позиција на најбољи начин одражава наше гледање на решавање међународних безбедносних проблема. Али одражава и дубока осећања нашег народа у вези са бомбардовањем наше земље од стране НАТО-а пре 22 године”, рекао је рекао је Дачић, на отварању 101. Роуз-Рот семинара Парламентарне скупштине НАТО „Евроатлантске интеграције, партнерство за мир и даљи кораци у суочавању са преосталим изазовима на Западном Балкану”, који се одржава у Скупштини Србије, преноси Бета.

Он је нагласио да Србија поштује што НАТО „дубоко уважава овакво опредељења и не види га као сметњу да водимо интензивну сарадњу у обостраном интересу”.

„Као што ни Србија нема у плану да приступа чланству у НАТО савезу, тако ни НАТО нема неки 'тајни план да нас учлани', како ми је пре неколико година рекао тадашњи високи функционер НАТО-а”, навео је Дачић.

Говорећи о безбедносним проблемима и изазовима, он је нагласио да је за „Србију Косово и Метохија питање број један и предмет наше највеће пажње”.

„Иако улажемо огромне напоре и велико стрпљење да у оквиру дијалога под окриљем Европске уније дођемо до обострано прихватљивог решења које ће на дуги рок донети мир и стабилност на овај простор, суочавамо се са честим безбедносним проблемима на подручју Косова и Метохије, где су у првом реду угрожени наши сународници. Генератор ових сталних безбедносних претњи је искључиво влада у Приштини”, рекао је Дачић.

Он је указао да је Србија одлучна да се косовско питање „реши искључиво политичким и дипломатским средствима, јер добро знамо да је то једини пут ка компромису и даље ка трајном уређењу односа Срба и Албанаца”.

„У том смислу, очекујемо и од мисије Кфора на Косову и Метохији, која је под командом НАТО-а, да у пуној мери извршава своје задатке и да правовремено осујети сваки покушај насиља и дестабилизације прилика на територији на којој има надлежност, а нарочито у срединама у којима живе Срби”, истакао је Дачић.

Како је навео, „наш однос са мисијом Кфора је од самог почетка на високом нивоу и ми ценимо напор свих њених припадника да одржавају мир на Косову и Метохији, а нарочито да помажу српској заједници када је то потребно”.

„Као одговорна држава наставићемо да сарађујемо са Кфором на свим нивоима, јер поштујемо његов мандат и улогу која му је додељена. Овај аспект наше сарадње држимо у самом врху наших заједничких циљева и интереса, па зато и овом приликом позивам све чланице НАТО-а, и вас као представнике у Парламентарној скупштини, да са своје стране учините све да ова важна мисија на Косову и Метохији буде заиста фактор очувања стабилности и спречавања насиља”, нагласио је Дачић.

Он је рекао да чињеница да се у управо у Београду одржава овај семинар „довољно говори у прилог квалитета односа са ПЗМ, као и да је ; то „добар путоказ куда треба да иде наша сарадња у годинама које су пред нама”.

„Србија је активан и конструктиван члан ПЗМ и желимо да наставимо тим путем. Потребни смо једни другима, имамо врло јасан оквир за бројне заједничке активности и сарадњу, а што је најважније имамо јаку свест о томе да само заједно можемо да се одупремо многим савременим изазовима и претњама”, нагласио је Дачић.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА