Најновије

МРАЧНА ПРОГНОЗА БЛУМБЕРГА: Један метак је довољан да запали Свет

Мигрантска криза на граници Белорусије и Пољске може резултирати оружним сукобом у који ће Русија бити увучена, написао Андреас Клут у својој колумни за "Блумберг".

Белоруска војска (Фото: РИА)

По његовом мишљењу, Минск и Москва могу кренути у ескалацију конфликта.

"Белоруски и пољски војници на граници већ су испалили хице упозорења, судећи по свему, празне. Међутим, само један метак, случајно или намерно испаљен, да неког погоди, у овој напетој ситуацији може изазвати рафалну ватру", сматра Клут.

Коментатор сматра да ће, након што између белоруских и пољских граничара доћи до размене ватре, они затражити помоћ од својих савезника.

"Белорусија ће формално позвати у помоћ појачање из Русије, а Пољска ће искористити уговорене обавезе из НАТО-а", претпоставио је аутор текста.

Кнут је закључио да САД, НАТО, ЕУ и њихови партнери треба да убеде Русију да "не подиже улог".

Мигрантска криза на граници Белорусије са Летонијом, Литванијом и Пољском, куда су се од почетка године упутили мигранти, заоштрила се 8. новембра. Неколико хиљада миграната дошло је до белоруско-пољске границе и не напушта пограничну зону. Неки од њих покушали су да уђу у Пољску разбијајући ограду од бодљикаве жице. Земље Европске уније оптужују Минск за намерну ескалацију кризе и позивају на увођење санкција. Председник Белорусије Александар Лукашенко сматра да су за ову ситуацију криве саме западне земље, због чијих дејстава људи беже од рата.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА