Најновије

ВУЧИЋ ЈЕ ОВО ДОЗВОЛИО: У Србији држе раднике као робове, приватно обезбеђење спречава раднике да напусте фабрику (ВИДЕО)

Зрењанински активисти покушали су да из круга зрењанинске фабрике "Линглонг" у којем су смештени вијетнамски радници изведу једног од запослених који је због изјава које је давао медијима добио отказ, након чега је настао општи хаос.Активисти су по радника дошли аутомобилом и успели да сместе радника у кола, али је приватно обезбеђење опколило активисте и село на хаубу аутомобила забрањујући да га извезу.

Борба пред фабриком (Фото: Јутјуб)

Један од припадника обезбеђења је викао „с којим правом ви узимате раднике, одакле вам налог за то“, на шта му је једна од активисткиња одговорила "па није он роба да га узмемо".

Активисти су успели да узбуњивача из Линглонга изведу захваљујући осталим радницима који су излетели из барака и који су физичком снагом одгурали раднике обезбеђења и држали их док аутомобил са њиховим колегом није изашао из круга фабрике. 

- Успели смо да узмемо и вратимо пасош једног радника, човек је сада на безбедном, а борба се наставља - наводе из Солидарне кухиње.

Подсећамо, турбуленције у кругу фабрике гума у Зрењанину почеле су пре пет дана, након што је Н1 објавио снимке из кампа у коме су смештени вијетнамски радници. Министарство за рад послало је инспекцију на градилиште Линглонга, а организацији Астра која је и поднела пријаву за потенцијалну трговину људима с циљем радне експлоатације тражи хитну реакцију свих надлежних.Синоћ је, међутим, дошло до новог развоја ситуације, у којој је блокирана екипа новинара и сниматеља Н1 која је завршила снимање испред барака у којима су смештени радници из Вијетнама. На изласку из индустријске зоне Зрењанин југоисток, непозната особа на неколико минута аутомобилом је блокирала пролаз екипи. А исти тај човек био је присутан и данас и спречавао је одлазак радника.

Извор: Директно

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА