Најновије

Амбасадор Русије загрмео у УН: Демонизујете Србе…

“У БиХ нема високог представника”, поручио је синоћ руски амбасадор при УН Василиј Небензја на седници Савета безбедности УН, на којој је усвојена нова резолуција о БиХ, и оценио да су све већи притисци на Републику Српску.

Василиј Небензја (Фото: РИА)

– Ви само кривите Србе и демонизујете све што раде Срби – рекао је Небензја на седници СБ УН, на којој је једногласно усвојена резолуција којом се продужава мандат ЕУФОР-а и у којој се не помињу Канцеларија високог представника (ОХР) и високи представник.

Он је додао да је Канцеларија високог представника постала извор проблема у БиХ.

Говорећи о бившем високом представнику у БиХ, Небензја је рекао да је Инцко “одлучио да има право да наметне закон” и оценио да је то подстакло неслагање и поделе у земљи.

Након вишедневне дебате у Савету безбедности усаглашена је резолуција према којој Кристијан Шмит неће говорити пред Саветом о ситуацији у БиХ, а ОХР неће бити поменут у коначној верзији којом се продужава мандат ЕУФОР-а у БиХ, који истиче у петак, 5. новембра.

За седницу Савета безбедности Влада Републике Српске упутила је 26. извештај у којем се наводи да Српска у потпуности поштује суверенитет, територијални интегритет и уставни поредак БиХ, али и да инсистира да други у БиХ и у иностранству поштују и спроводе слово Дејтонског споразума.

САД: Време за мир и деескалацију

Америчка амбасадорка при УН, Линда Томас Гринфилд оценила је да су последњих месеци све стране исказивале “жестоке тврдње” и позвала их на мир и деескалацију.

– Време да изабрани званичници, са свих нивоа власти, да се врате вршењу власти и служењу интересима становника БиХ – рекла је Томас Гринфилд, наводећи да се Председништо БиХ мора редовно састајати.

Америчка амбасадорка је рекла да ОХР представља основу стабилности и позвала све стране да подрже ту институцију, као и високог представника Кристијана Шмита.

Критиковала је председника РС, Милорада Додика због најава да ће се РС повући из оружаних снага и државних институција БиХ.

Кина за непристрасан приступ међународне заједнице

Заменик кинеског амбасадора при УН, Генг Шуанг рекао је да се БиХ већ неко време суочава са низом проблема, наглашавајући да би, на крају, те тешкоће требали да реше људи који ту живе.

– Охрабрујемо све лидере на приоритет дају интересима државе и становника, појачају дијалог и консултације о стварима око којих су забринути – рекао је кинески дипломата.

Кина од међународне заједнице тражи непристрасан приступ процесу решавања проблема у БиХ.

– Верујемо да народи БиХ имају мудрост и способност да реше проблеме – рекао је кинески дипломата, наводећи да ће на тај начин бити успостављени трајан мир и стабилност у региону.

Велика Британија подржава рад ОХР-а

Велика Британија наставља да подржава територијални интегритет и целовитост БиХ, наводећи да се нова Резолуција Савета безбедности ослања на претходне одлуке најмоћнијег тела светске организације.

– Кристијан Шмит није са нама, али му се захваљујемо на исцрпном извештају и у потпуности подржавамо његов рад, као и употребу извршних овлашћења, уколико се за тиме укаже потреба – рекла је представница Велике Британије, Барбара Вудворд.

Британија сматра да затварање канцеларије високог представника у БиХ, или ОХР-а, није у интересу становника ове државе.

Британије у предворју пакла – несташице горива и хране, какво је стање о острвској земљи сазнајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА