Најновије

ЕУ прети Додику војском: "За 24 сата"

Највиши функционери ОЕСС-а упозорили су власти Републике Српске да својим корацима опасно угрожавају мир у БиХ и целој региону.

Војска ЕУ (Фото: РИА)

Са друге стране, Зелени у Европском парламенту наводе да Европска унија може и војно реагује ако је то неопходно, односно да пошаље 6.000 војника у БиХ.

Председавајућа Организације за европску сигурност и сарадњу (ОЕСС) и министарка спољних послова Шведске Ен Линде и генерална секретарка те организације Хелга Марика Шмит огласиле су се изјавом у којој су навеле како покушаји "РС да једностраним одлукама преузме овлашћења које сада има БиХ као држава само појачавају напетости и угрожавају све што је у БиХ постигнуто у протеклих 26 година".

"Позивамо политичке лидере у РС да се суздрже од негативних политичких потеза усмерених ка поделама. Оспоравање Дејтонског мировног споразума и уставног поретка Босне и Херцеговине носи са собом ризик нарушавања мира у држави и у регији", стоји у изјави функционера ОЕСС-а.

Због кризе у БиХ у ту земљу су током викенда стигли представници Зелених/ЕФЕ у Европском парламенту чији су чланови разговарали са босанскохерцеговачким парламентарцима и другим функционерима како би послали упозорење да Европски парламент неће бити тек "посматрач кризе у БиХ" која је ескалирала пошто је парламент РС 10. децембра усвојио закључке којима је повукао сагласност тог ентитета на државне законе о обрани, неједнаком опорезивању, као и Високом судском и тужитељском већу.

"Имамо гаранције генерала (из ЕУ) да они могу да доведу до 6.000 војника у року од 24 сата", казао је за телевизију Н1 европарламентарац Томас Волц који борави у Сарајеву заједно с председавајућим представништва Европског парламента за сарадњу с БиХ и тзв. Косовом Ромеом Францом.

Извор: Index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА