Најновије

Додик: Ако се ова криза не разреши, могућ је распад БиХ и да Српска – крене ка излазу

Српска члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је стање у БиХ доведено до потпуног апсурда, јер ствари у земљи не могу да функционишу ако је било који од три конститутивна народа потиснут.

- Два од три конститутивна народа не подржавају кретање БиХ онако су то Бошњаци замислили. Они би да Хрватима бирају представнике, а Србима одузимали шуме, земљиште и сва права и још би да им аплаудирамо - рекао је Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

- Муслимански политички врх предвођен Бакиром Изетбеговићем и Жељком Комшићем, као и Шефиком Џаферовићем, жели да прикаже да су стручни, па потпуно промаше. Желе да прикажу да су добронамерни према свима, а видимо шта је на сцени - рекао је Додик.

Он је оценио да многи у региону наивно и масовно коментаришу ситуацију у БиХ, а „муслиманска страна је покренула харангу немајући легално и легитимно средство да одговори на питања која поставља Република Српска у погледу кршења Устава БиХ и Дејтонског мировног споразума“.

- Они желе да прибаве себи право да бране БиХ, а ми мислимо да бранимо и Републику Српску и БиХ, позивајући се на слово Дејтонског споразума и слово Устава БиХ- истакао је Додик.

Подвукао је да је БиХ могућа само поштовањем слова Устава и Дејтонског мировног споразума, а не оркестрираним покушајем наметања мишљења.

- Није могућа она БиХ коју они безочно бране, неправна, неуставна, она која злоупотребљава институције, покушава да наметне и буде против воље два конститутивна народа, Срба и Хрвата - додао је он.

Додик каже да је потребно што пре нормализовати односе са Србијом, Хрватском, Мађарском, Русијом, Кином и другим земљама које исказују своје ставове.

Нагласио је да је "историја Суда и Тужилаштва БиХ историја политичких прогона".

Додик је напоменуо  да су" Суд и Тужилаштво БиХ формирани на криминалан начин путем одлуке тадашњег високог представника Волфганга Петрича, која се касније у парламентарној процедури показала као класична превара политичког Сарајева, јер високи представник не може да буде предлагач закона у парламенту БиХ".

Обе ове институције, истиче Додик, осим Уставног суда БиХ су антиуставне.

- Историја Суда и Тужилаштва БиХ је историја политички прогона - од Мирка Шаровића до Драгана Човића и многих других којима никада ништа нису доказали. Тако су кренули и против мене и председника Републике Српске Жељке Цвијановић и других у погледу референдума у Републици Српској, па ни ту ништа нису доказали - рекао је Додик.

Он је истакао да је ОБА БиХ стављена под потпуну контролу Бошњака.

 - ОБА је под озбиљан обавештајни третман ставила искључиво Републику Српску и Србију па прати свакога од функционера и одговорних лица и покушава да наметне атмосферу одговорности тако што креира, а онда притиска и утиче на Суд и Тужилаштво БиХ да уђу у срамне процедуре везане за прогоне најодговорнијих лица политичких партија и институција Српске - навео је српски члан Председништва БиХ.

Он је истакао да „Република Српска нема намеру да дозволи да неки квазиобавештајци држе на омчи, на даљинском управљачу, судије и тужиоце у БиХ“.

Говорећи о правосуђу на нивоу БиХ, Додик је рекао да постојање Суда и Тужилаштва БиХ није у складу Уставом и Дејтонским споразумом, те да су настали наметањем од стране високог представника.

Милорад Додик изјавио је да је ово тренутак у којем БиХ мора тачно да зна шта има право да ради и шта не сме, односно да је, уколико се ова криза не разреши, могућ распад БиХ и Република Српска ће кренути ка излазу, у шта нико не треба да сумња.

Он је додао да то више не могу да спрече ни они са "робусним наводним акцијама или потезима везано за санкционисање или нешто слично".

- Позивам ЕУ и земље ЕУ да престану да нас сматрају екпериментом и да покушају да дозволе неутралан оквир. За почетак, кренимо од Дејтонског споразума и покушајмо видети шта је могуће у њему прилагодити да би БиХ могла да буде функционална, а шта мора, и да се јасно прецизира као обавеза ентитета - изјавио је Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Он је истакао да треба захвалити министру иностраних послова Мађарске Петеру Сијарту, који је рекао "разговарајте са свима, па и са Србима у БиХ, а не о њима".

- Ово је простор на којем живе Бошњаци, Срби и Хрвати, они су засебне националне и народне и верске заједнице, они су увијек доминантно одлучивали о томе како ће изгледати овај простор и када су ратовали и у миру живели. Имали су консензус о неким питањима и када је међународна заједница наметала глобални оквир за БиХ, то је увек био знак за нови сукоб или за нову дестабилизацију - истакао је Додик.

 Он је истакао да Република Српска зна шта ради, да покушава да обезбеди своје интересе и да ту неће бити стајања.

- На том путу могуће је да нећемо све да остваримо, да нешто нећемо успети у оваквим околностима. Ово је Балкан и на овом простору дјелују велике силе које намећу своје интересе и то знамо. Конфузност те ситуације, поготово од међународних фактора доведена је до врхунца - нагласио је Додик.

Он је напоменуо да конфузији у БиХ доприноси и ситуација са Кристијаном Шмитом који је доведен у БиХ без одлуке Савета безбедности УН о постављању за високог представника.

- Биће интересантно гледати Шмита ако нешто предузме, како ће се то завршавати. Он не може ништа да учини, нити ћемо ми прихватити иједну његову одлуку. То би било као да прихватимо да било који туриста који дође овдје у БиХ може да наметне закон и да ми кажемо у реду. То се наравно неће десити - истакао је Додик.

Он је додао да ће се у том погледу и односити према томе.

- Није довољно да САД, Велика Британија, Немачка кажу да је он високи представник ако нема именовања од Савета безбедности, а те одлуке нема. Видимо и разјареност новог министра иностраних послова Немачке (Аналене Бербок) која покушава да се сада због тога обрачуна са Србима и Републиком Српском, а пошто се моје име најчешће помиње, онда и са мном - истакао је Додик.

Он је додао да њему то не смета, јер зна да је у праву.

Изјавио је да нуди разговор о свим актуелним проблемима, те да сматра да ова генерација још има шансу да очува БиХ и да је следећа неће имати.

- Не тражим бенефите само за Републику Српску. Желим добро БиХ и свим људима који живе у њој - рекао је Додик.

Он је упитао - зашто Република Српска не може да има оно што је добила и што је потписано у Дејтону, а зашто неко други може да има више него што Срби имају или што им се даје.

- Све су то питања о којима се може сталожено да разговара, ако неко хоће - нагласио је српски члан Председништва.

Измишљена прича са Вархељијем

Милорад Додик је истакао да је измишљена прича у вези са комесаром ЕУ за проширење Оливера Вархељија.

- Он је био у разговору са нама веома јасан и тражио је да органи у БиХ функционишу. Рекао је да у том погледу не треба одуговлачити, него да треба покушати решавати ствари - рекао је Додик.

Он је додао да је Вархељи рекао да су многи проблеми направљени због наметнутог „Инцковог закона“.

- Ако неко не мисли тако, он није реалан - рекао је Додик и додао да је тачно и да је Вархељи покушао све да би се приближили ставови у БиХ.

Додик је поручио да није фер начин на који јавност из федералног Сарајева покушава дискредитовати поједине људе.

- Добро је што постоје земље које јасно износе своје ставове о ситуацију у БиХ, јер као сталне чланице ЕУ имају право на то да релевантно коментаришу - рекао је Додик.

Иза Комшића су само Изетбеговић и шака муслимана

Додик се осврнуо и на коментар члана Председништва БиХ Жељка Комишића да ће се са њим обрачунати, поручивши да Комшић не сме да оде ни у једну општину са хрватском већином.

Према његовим речима, иза Комшића стоји само Бакир Изетбеговић и шака муслимана да би подвалили Хрватима.

- Не могу да верујем да у бошњачком политичком телу и врху нема разумевања за позицију другог и мањег, а да се толико жели прибавити право за себе. То нигде не функционише и неће овде функционисати - оценио је Додик.

Извор: Fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА