Најновије

У напад на Нову годину: Најекстремнији руски политичар предлаже решење за Украјину

Лидер Либерално-демократске партије Русије и посланик Думе Владимир Жириновски (75) предложио је преко Првог програма државне ТВ да у току новогодишње ноћи руска војска крене у рат против Украјине и Запада.

Контроверзни Жириновски је казао да треба грунути између четири и пет сати ујутро кад су људи већ припити.

- Да сам ја председник, дао бих такву команду војсци - рекао је Жириновски. - Не треба бомбардовати све, већ само одабране циљеве. Неке треба казнити, а неке преплашити.

Мада већина грађана Русије одавно не доживљава Жириновског озбиљно, ових дана он ипак гостује на водећим московским државним каналима. Жириновски верује да ратнохушкачком реториком може да побољша рејтинг који му стално пада. Недавно је предлагао да Русија заузме и припоји себи Украјину и да томе САД не би могле да се супротставе.

Председник Владимир Путин и највише руководство Русије предлоге Жириновског не узимају за озбиљно, већ сматрају да проблем Донбаса треба решити мирним путем, преговорима. Путин је више пута минулих дана понављао да Русија не намерава да напада Украјину. Руска армија ће реаговати само ако руководство у Кијеву одлучи да изврши блицкриг на Донбас. Путин је одавно објаснио да неће дозволити да руководство у Кијеву понови сценарио који је Фрањо Туђман употребио против крајишких Срба.

Они који подгревају атмосферу неизбежности рата, понављају да НАТО није способан да ратује против ојачале руске армије. Неки пензионисани руски пуковници објашњавају да се НАТО плаши Русије.

За разлику од њих, Путин и руско војно руководство много пута су говорили да не планирају никакве ратове са НАТО, већ је задатак њихове армије да штите сваки део своје земље.

Један од руских војних преговарача око разоружања генерал-лајтнант Јевгениј Бужински је у више емисија објашњавао да рата између Русије и НАТО неће бити јер би то био "последњи рат" са несагледивим последицама.

До момента када је амерички председник Бајден отворено рекао да не намерава да шаље војску и ратује против Русије, у Украјини је било подоста оних који су веровали да могу да победе далеко моћнију руску армију. Тако је градоначелник Кијева, бивши боксерски шампион Виталиј Кличко, више пута говорио да народ треба да се припреми за одбрану Кијева.

Без обзира на то што ће Вашингтон и даље давати војну помоћ и јачати украјинску армију, она је много слабија од руске и унапред се зна какав би био исход рата. Због тога и председник Зеленски све чешће говори да је спреман у било које време да се сретне са Путином. Једини пут мирног решења је реализација Минских договора, који подразумевају да се Русима у Донбасу врате права која су имали до пуча 2014. када им је одузето право да руски буде службени језик тамо где су они већина.

Пјер Де Гол о Путину

Захваљујући се Владимиру Путину због честитке коју је упутио поводом 100. рођендана Филипу де Голу, сину легендарног председника Пете Француске републике, Де Голов унук Пјер је исхвалио руског председника као државника. Пјер де Гол је подсетио на савезништво у Другом светском рату, а посебно је одушевљен Путином, тиме што он чува традиционалне вредности и породицу.

Извор; Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА