Најновије

ПАНИКА У СНС: Затечени огромном подршком еколошком бунту

Очигледно је да је огроман део грађана различитих идеолошких и политичких уверења против аранжмана са Рио Тинтом. Истраживање Домастата показало је да чак 14 посто присталица СНС подржава и еколошке протесте.

Напредњаци (Фото: Јутјуб)

Чини се да је и сама власт затечена овим, коментарише Јелена Лончар, доценткиња на Факултету политичких наука, податак да 14 одсто присталица Српске напредне странке подржава еколошке протесте против власти.

Душан Спасојевић, ванредни професор Факултета политичких наука, ?логично да се део СНС бирача не слаже са целокупном политиком странке.

– С једне стране је очекивано да присталице владајућих странака не подржавају протесте у значајнијој мери, а поготово не јавно, имајући у виду да то јесу протести против власти. С друге стране, ако се узме у обзир да је ово податак о подршци протестима, дакле деловању које у својој основи јесте политичко, а не тек податак о проценту оних који су против аранжмана са Рио Тинтом, овај проценат јесте значајан – истиче Јелена Лончар за Данас.

Међутим, додаје она, не значи нужно да ће ово незадовољство да се значајније рефлектује на изборне резултате.

– То зависи од бар неколико ствари. Прво, треба имати у виду да је СНС пре свега клијентелистичка странка за коју највећи део бирача не гласа из уверења него различитих интереса. Друго, пуно тога зависи од трајности протеста, имајући у виду и надолазеће празнике. До избора има неколико месеци. Уколико се протести брзо угасе, неће бити значајнијег ефекта. Треће, ми не знамо како ће власт реаговати на нове протесте. Не би ме изненадило да у неком тренутку дође до повлачења спорних закона и паузирања приче о Рио Тинту до избора. За сада се власт, као што једино уме, брани обрачунима и нападима. Таква тактика не може да им се исплати. Све је више незадовољних грађана широм Србије који сада устају не само против еколошких проблема него и против насиља хулигана и полиције и власт све јасније препознају као бахату и издајничку – закључује она.

Душан Спасојевић, с друге стране, указује на чињеницу да је истраживање Демостата рађено пре прошлонедељних протеста и блокада путева, треба налазе узети с резервом. Подразумева се, каже он, да неки бирачи напредњака имају неслагања са свеукупним одлукама и понашањем лидера владајуће партије.

– Будући да је екологија виђена као „надстраначко“ питање могуће је да су због тога и напредњаци ту слабији на критику, али ће прави утицај ове кризе на подршку СНС бити јаснији за неколико недеља кад се виде и ефекти реакције власти на протесте и развој протеста – сматра Спасојевић.

Он, међутим, предвиђа да ће се проценат присталица СНС који подржавају протесте смањивати, односно да неће имати толике политичке последице како би сада могло да изгледа.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА