Најновије

ТЕЖАК МАНИПУЛАТОР: Шта је све Председник прећутао о Рио Тинту

Председник Србије Александар Вучић одржао је у среду ванредну конференцију за медије у Председништву на Андрићевом венцу, током које је махао папирима и наводним доказима како његова власт ништа није договорила са компанијом „Рио Тинто“, те да је све наслеђе бивше власти.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Разлог ванредног обраћања председника државе био је текст објављен у среду у дневном листу “Нова”, у ком се наводи да је Влада Србије још 2017. године препозанала пројекат “Јадар” као “приоритетни пројекат геолошких истраживања”. У документу је истакнуто како је српска власт спремна да обезбеди све неопходне дозволе за руднике и прераду руда литијума.

Током поменутог обраћања, председник је покушао да објасни како његова власт ништа није обећала „Рио Тинту“ и да су за све одговорни они који су пре њега управљали државом.

Он је поручио да меморандум, који је објавила “Нова”, не значи ништа и да су важнија документа о сарадњи потписана пре 2017. године.

Иако у тексту није пренебрегнута чињеница да „Рио Тинто“ врши геолошка истраживања од 2004. године на територији Србије, Вучић је осетио потребу да оптужи медије да су управо тај податак занемарили, показујући све што је потписано до меморандума.

Шта је Вучић прећутао

Компанија “Рио Сава” је открила налазиште литијума у близини града Лознице 2004. године, исте кад је и добила прву дозволу за геолошка истраживања.

Од тада па до 2017., ова компанија добила је велики број дозвола за геолошка истраживања на подручју Србије. Дозволе су редом издавале – прва и друга влада Војислава Коштунице (у периоду од 2004. до 2008. године), влада Мирка Цветковића (у периоду од 2008. до 2012. године), влада Ивице Дачића (у периоду од 2012. до 2014. године), обе владе Александра Вучића (у периоду од 2014. до 2017. године).

Највећи број дозвола у поменутом периоду се односио искључиво на геолошка истраживања. Међутим, потписивање Меморандума о разумевању, иза ког стоји влада коју је Ана Брнабић наследила од Александра Вучића, заправо је означио почетак покретања пројекта “Јадар”, што потврђује и обећање српске власти да ће помоћи компанији „Рио Тинто“ у постпуку добијања дозвола за ископавање.

Поред тога, Влада Србије је те 2017. године предложила формирање заједничке радне групе са „Рио Тинтом“, како би се пројекат “Јадар” брже развијао, наглашавајући како је Национална стратегија одрживог коришћења природних ресурса и добара класификовала овај пројекат као приоритетни пројекат геолошких истраживања за Републику Србију.

Председник Србије навео је да меморандум није обавезујући, што јесте тачно, али је прећутао део у ком се изражава отворена спремност Владе Србије да утиче на локалне самоуправе у поступку издавања дозвола за отварање рудника. Вучић је занемарио и чињеницу да је власт показала вољу да обезбеди инфраструктуру неопходну за покретање пројекта, што се поклапа са недавним признањем директора ЈП “Путеви Србије” Зорана Дробњака, који је потврдио да је компанији “Рио Сава” одобрено да поднесе документацију за изградњу приступних саобраћајница до путева који би водили до рудника.

Изузев приче да је најмање важан меморандум из 2017. године, због ког је одржао ванредну конференцију за медије, председник се није осврнуо на спорне детаље из овог документа, нити је дао на увид све потписане споразуме са „Рио Тинтом“ у последњих пет година.

Како је власт СНС конкретно подржала „Рио Тинто“

– У Меморандуму о разумевању из 2017. се наводи спремност Владе Србије да утиче на локалне самоуправе у поступку издавања дозвола за отварање рудника.

– Влада Србије је те 2017. године предложила формирање заједничке радне групе са „Рио Тинтом“, како би се пројекат “Јадар” брже развијао

– Власт показала вољу да обезбеди инфраструктуру неопходну за покретање пројекта

– Поред Меморандума, у претходних пет година власт је омогућила „Рио Тинту“ откуп земљишта у лозничком крају

– Власт је започела рад на изменама закона о експропријацији и референдуму за које су сумња да иду у корист те компаније

Александар Јовановић Ћута: Меморандум је кључни папир и плански основ пројекта „Јадар“

Коментаришући покушаје председника да се огради од сарадње са Рио Тинтом, пребацујући сву одговорност на оне који су били пре њега на власти, Александар Јовановић Ћута из “Еколошког устанка” за “Нову” каже да шеф српске државе намерно није показао сва документа. Он истиче да Меморандум о разумевању између Владе Србије и компаније „Рио Тинто“, иако необавезујући, јасно осликава намеру државе да подржи пројекат „Јадар“.

– Тај папир је кључан и он је био основ за све што се касније дешавало, јер у њему наведен плански основ пројекта „Јадар“. Александар Вучић намерно избегава да покаже сва документа, јер зна да ће пасти на теми екологије – сматра он.

На подсећање да је премијерка Ана Брнабић, након потписивања меморандума, најавила да ће пројекат “Јадар” почети са радом 2023. године, Јовановић каже да је управо то разлог зашто власт брани компанију „Рио Тинто“.

– Сигуран сам да су се договорили и да ћемо врло брзо сазнати какве су све обавезе преузели према овој компањи. Из „Рио Тинта“ је јасно речено да их не занимају избори и да имају чврсто склопљене споразуме са државом Србијом. Због тога је Александар Вучић у великом проблему – закључује Ћута.

Извор: Нова

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА