Најновије

Две деценије од пострадања и злочиначкога уморства Небојше М. Крстића

О Ваведењу Пресвете Богородице, у суботу 21. новембра (4. децембра) 2021. године Господње, навршило се пуне две деценије од пострадања и злочиначкога уморства оснивача Центра за истраживање православног монархизма, Небојше М. Крстића и његових сапутника и сапатника, Милана Живковића и Споменке Ђурић 

Фото: czipm.org

Као и о свакој досадашњој годишњици овог трагичног и, ваистину, голготоподобног догађаја, у последњих двадесет година, молитвено сабрање и молитвени спомен брата Небојше савршен је на месту његовог почивалишта у Нишу, али и у београдском Храму Светог Апостола и Јеванђелисте Луке у Кошутњаку, као и другде, широм Српства и расејања, где живе многобројни пријатељи и сарадници покојног Небојше М. Крстића, чије је животе дотакао, обогатио и оплеменио својом пламеном љубављу, дечачком добротом, а старачком мудрошћу и несаломивом вољом, те стаменим непоклеком и необичном енергијом.

Овом приликом, парастосом за покој витешке душе нашег драгог и никад заборављеног брата и саборца Небојше М. Крстића, началствовао је Пречасни јереј Владимир Пражић, у присуству пријатеља покојног брата Небојше и сарадника Центра за истраживање православног монархизма. Након савршеног молитвеног чина, сабранима се, пригодним словом, обратио секретар Центра за истраживање православног монархизма, Часни ђакон мср Хаџи Ненад М. Јовановић, као један од Небојшиних најближих сарадника и као његов први и вишегодишњи наследник на дужности руковођења Центром, којега је он осмислио и покренуо.

Говорећи о приснопамјатном брату Небојши, том новом српском политичару са Крстом, чији живи пример, бесмртно дело и непрекинуто дводеценијско молитвено сећање настављају и још задуго ће окупљати нове и нове генерације српских светосавских националиста и монархиста, он је присутне изволео упознати и са чињеницом да је овогодишњи славодобитник највишег признања Центра за истраживање православног монархизма – Меморијалне плакете ''Небојша М. Крстић'' Небојшин драги пријатељ и дугогодишњи вредни сарадник и добро познати посленик на делу сведочења идеје православног монархизма - др Владимир Димитријевић из Чачка.

По извршеном свечаном чину инвеституре и уручења Плакете и припадајућег јој Указа о одликовању, сабраном верном народу и поштоваоцима Небојшиног дела и сарадницима и доброжелатељима нашег Центра се обратио и сам уважени и надалеко чувени овогодишњи славодобитник, који се бираним и, на моменте, веома емотивним речима подсетио на године свог рада и сарадње са великим покојником, као и на вредности и идеје, за које су се заједнички борили и залагали, а за које је покојни брат Небојша положио и свој млади живот.

Осим тога, заблагодаривши на високом признању, др Димитријевић је и овом приликом превазишао оквире уобичајеног и конвенционалног комеморативног говора и простог изражавања благодарности на одликовању, нудећи сабранима и прегршт драгоцених духовних бисера из ризнице својих широких знања и врсне ерудиције, коју он деценијама ставља, управо, у службу искреног и неодустајног сведочења вредности српске православне монархистичке идеје, баш као што је то чинио и његов, никад заборављени, пријатељ и сарадник, а наш бесмртни оснивач, Небојша М. Крстић.

Извор: czipm.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА