Најновије

Москва: Акције америчког ратног ваздухопловства и НАТО-а изнад Црног мора представљају претњу за цивилну авијацију

Акције америчког ратног ваздухопловства и њихових савезника из НАТО-а изнад Црног мора представљају претњу за цивилну авијацију, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова.

У петак ујутро, путнички авион на путу из Тел Авива за Москву морао је да промени курс како би избегао опасно приближавање са америчким осматрачким авионом. Авион НАТО-а је пресекао цивилну руту и ​​није одговарао на захтеве служби ваздушног саобраћаја.

"Ако је сада спречена катастрофа у ваздушном простору изнад отворених вода Црног мора, то не значи да САД и НАТО могу да наставе да некажњено ризикују животе људи“, саопштила је Захарова.

Она је напоменула да је на овој рути био и малтешки ЦЛ650, који је летео из Сочија за Скопље. Због деловања Сједињених Држава, било је неопходно брзо променити правце и висине лета цивилних авиона. Како је истакла Захарова, мере које су предузели руски контролори летења осигурале су безбедне летове изнад отворених вода Црног мора.

„С обзиром да поменути летови војних авиона без радио везе носе ризике по безбедност летова цивилних авиона у Црноморском региону, руске ваздухопловне власти ће дипломатским каналима иницирати протест“, закључила је Захарова.

САД и њихови савезници из НАТО-а су у последње време значајно појачали своју војну активност у Црном мору. Како је саопштило Министарство одбране Русије, САД покушавају да групишу снаге у близини руских граница, а један од циљева Вашингтона је војни развој Украјине. Сједињене Америчке Државе такође проучавају ситуацију у случају војног решења сукоба у Донбасу, сматра Министарство.

Извор:Восток.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА