Најновије

Вучић: Суманути рокови за експропријацију, мења се и Закон о референдуму, до петка готова процедура

Председник Србије Александар Вучић потврдио је вечерас у јавном обраћању да је Скупштини Србије вратио на поновно разматрање Закон о експропријацији, због тога што закон не уређује област на прави начин, као и да је предложио измене Закона о референдуму и народној иницијативи.

„Овим су испуњени сви захтеви народа у протестима“, нагласио је Вучић и објаснио да ће правна процедура бити окончана до петка, као и да је све у складу са овлашћењима председника.

Нагласио је да излази у сусрет грађанима, а није се уплажио политичких противника.

Наводећи чланове Устава, Вучић је саопштио да је потписао Одлуку о враћању Закона о експропријацији на поновно одлучивање Скупштини Србије.

Пре тога је подсетио да је вратио Закон о водама, као и да је већ упозорио на недостатке закона о експропријацији.

„У самом закону је једна ствар била посебно проблематична, а то су рокови који се дају сопственику да мора да прихвати, ужасно кратке рокове за жалбу. Такође, није противуставно, није било јавне расправе, објашњење је комично –  због ковида“, казао је Вучић.

Додао је да је после консултације са правницима видео још недостатака.

„У 17:30 часова тачно, на основу члана 113 става првог Устава Републике Србије, и оно што је за вас још важније, члана 19, став први Закона о Председнику Републике Србије, донео сам одлуку и потписао ту одлуку о враћању Народној скупштини изгласаног Закона о Изменама и допунама Закона о експропријацији“, навео је Вучић.

Чудно објашњење

Он је рекао да је Закон о експропријацији донет да би се убрзала градња инфраструктуре, али да су за њега проблематични били рокови који су остављени онима који поседују имовину над којом се врши експропријација.

Како је рекао, није било јавне расправе, да тиме није прекршен Устав, али да је објашњење „ковид је“ чудно, јер „сви измишљаљу бројеве људи на скуповима и сви би позвали пет милиона људи на скупове“ и тада није проблем што је ковид.

„Није било јавне расправе уз чудно објашњење, објашњење – ковид је. Ма немојте? Сви додају, измишљају о бројевима људи на својим скуповима, од владајуће партије, до опозиционих, па им тад ковид није проблем, а за јавну расправу је проблем“, рекао је Вучић.

Председник је током обраћања јавности поручио да се о закону о експропријацији консултовао са свим правним стручњацима до чијих му је, каже, мишљења стало.
„У закону сам нашао још ствари које нису добре, видео сам једну сталну манију министара да се мешају у све и да преузимају одређене надлежности где не треба да их буде. Није њихова намера била било шта са ‘Рио Тинтом’ већ да буду још важнији и да брже и лакше реше проблем“, рекао је Вучић.

Рекао је да предлаже Влади да не доноси нови закон о експропријацији већ да направи најширу јавну расправу којом би се дошло до широког јавног консензуса.

„Знам, сви ће рећи: ‘Ово је Вучићев пораз’ – али, ја сам председник свих грађана, ма колико волео партију на чијем сам челу. Знате, ако видим једну каратисткињу да је против нечега, а знам да бисте је тешко натерали да уради нешто против мене као председника, онда знам да има доста градјана, дивних добрих људи, који су забринути“, навео је он.

Додао је да ако је (Јована) Прековић забринута шта може да се деси са овом земљом, онда значи да власт нешто није добро урадила и навео да прихвата део одговорности на себе.

Председник је рекао да је претходних година много уложено у железичку и путну инфраструктуру, много више него претходних деценија.

„Постојала је потреба у Влади Србије да се све то додатно убрза јер увек и свуда имамо проблема, не можете да урадите ни један ауто-пут јер нема довољно камена, а сви би волели да имају ауто-пут, па вам један објекат омета изградњу ауто-пута Прељина-Пожега четири месеца, жеља људи у власти била је да се то промени, зато смо предложили закон о експропријацији. Поносан сам на све постигнуте резулате, али знам да смо могли и двоструко више да није било аљкавности и непосвећености наших људи, али и различитих биркократских проблема, увек се тражио динар више од државе“, казао је председник.
Александар Вучић обратио се јавности након што је Влада донела одлуку да из скупштинске процедуре повуче Закон о експропријацији, који је Скупштини на поновно одлучивање вратио председник.

У наставку, посебно се обраћајући мештанима Горњих Недељица и других насеља у Јадру, казао је да нема одлучивања о руднику и најавио измене Закона о реферндуму.

„У Закону о референдуму нема ништа противуставно, али замолио сам Владу Србије да изађе са хитним изменама и допунама пошто смета такса за народну иницијативу и да се укине такса“, казао је он, питајући се како људи немају 10, 30, 40 динара, али “ у реду, укините таксу“.

Такође, предложио је и продужење важења референдумске одлуке на четири године.

Вучић је нагласио и да је заузимање ауто-путева, антиуставно, пропратила ћутање, у име демократије, да се никад више не понови Ранко Панић.

„Ово је излазак у сусрет грађанима Србије који су се уплашили“, додао је он.
Од 1. јануара житељи западне Србије имаће десет милиона евра на располагању у Зеленом фонду који ће бити хитно основан.

Влада Републике Србије је на седници одржаној пре синоћ најављеног обраћања председника донела одлуку да из скупштинске процедуре повуче Закон о експропријацији, који је Скупштини Србије на поновно одлучивање вратио председник Републике Александар Вучић.

Влада Србије: Повлачи се Закон о експрипријацији

Закон нужно променити, учиниће то уз широку јавну дебату у коју ће бити укључена стручна јавност, струковна удружења, представници привреде и цивилно друштво.

На истој седници, влада је предложила Народној скупштини измене и допуне Закона о референдуму и народној иницијативи, у члановима 7, 20, 43 и 44. Поменути чланови односе се на оверу потписа, представнике овлашћеног предлагача у органу за спровођење референдума и на рок за поновно расписивање референдума.

У предлогу владе укида се такса за оверу потписа, омогућава се да представници овлашћених предлагача буде део органа за спровођење референдума. Такође, према предлогу неће бити могуће расписати референдум о истом питању у року краћем од четири године као и да Скупштина Србије у року од четири године неће моћи да донесе одлуку другачију од оне која је потврђена на референдуму.

Да подсетимо, јуче је најављено да ће се председник Србије обратити јавности вечерас у 18 часова у Палати Србија, поводом актуелних протеста и компаније Рио Тинто.

Како наводи „Нова“ у данашњем издању, документа Владе Србије до којих је дошао тај лист демантују председника државе и показују да је актуелна власт и те како излазила у сусрет овој мултинационалној компанији, као и да је „Рио Тинту“ одобрено све „да би отворио рудник у марту 2022. године“.

Адвокат Божо Прелевић изјавио је данас да председник државе није овлашћен да одлучује о томе да ли ће полиција бити на еколошким протестима који се одржавају суботом, јер је то одлука која је у ингеренцији Министарства унутрашњих послова, односно Управе за јавни ред и мир.

Иницијатива КРЕНИ-ПРОМЕНИ и еколошка удружења у покрету Еколошки устанак 26. новембра и 4- децембра организовали су блокаде саобраћајница и мостова у Србији са захтевом да се повуку усвојени Закон о реферндуму и народној иницијативи који је ступио на снагу и Закона о експропријацији који још није ступио на снагу пошто га председник Србије још није потписао.

За суботу 13. децембар најављене су нове блокаде, до испуњења захтева. У случају да се захтеви испуне протестне блокаде биће замењене пославом, у Београду на Тргу Републике, саопштено је из Иницијативе КРЕНИ-ПРОМЕНИ: мења се Закон о референдуму.

У објави на Фејсбуку након саопштења из Владе Србије, из Иницијативе КРЕНИ-ПРОМЕНИ послата је порука ПОБЕДА: мења се Закон о реферндуму, повучен Закон о експропријацији, грађани пуштени на слободу. У Потпису је слоган Србија није на продају – Марш са Дрине!

Аљаквост и грешка слањем Владиног саопштења

Одговарајући на новинрска питања Вучић је рекао да је грешком из Владе Србије медијима пуштено саопштење како Влада повлачи закон из порцедуре – што није у складу са правилима, на шта је у међувремену указао и председник Скупштине Ивица Дачић.

Казао је да у томе није било зле намере, него аљкавости и случајне грешке. Наиме, уместо његовој служби, предлог саопштења је послат новинарима.

Одговарајући на то питање, додао је да људи имају своје проблеме и погреше, као и да је сам имао током дана породичних проблема, али није могао да учествује у њиховом решавању.

Задовољан сам ако су они срећни

На питање ТВ Пинк да ли је ово његов пораз, како су оргаизатори блокада објавили, он је казао „задовољан сам ако су они срећни“.

Апострофирајући мештане Горњих Недељица, поновио је да је све урадио због народа и додао да је победио на изборима.

Извор:Danas.rs
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА