Најновије

СИНОД ОДЛУЧИО: Одређено на ком месту ће 18. фебруара бити изабран нови српски патријарх

Синод Српске православне цркве одлучио је данас да се сабор на коме ће се 18. фебруара бирати нови патријарх одржи у Храму Светог Саве.

СПЦ (Фото: СПЦ)

Ту могућност најавио је и митроплит дабробосански и чувар патријаршијског трона СПЦ Хризостом у интервјуу датом Тањугу пре неколико дана, када је навео да се због епидемиолошке ситуације разматра и опција да Сабор буде одржан у Храму светог Саве.

Како је тада истакао, то ће бити први пут да се Сабор одржи на некој локацији ван Патријаршије и најавио да ће на данашњој седници Синода бити избарано и име монаха који ће из јеванђеље извући једну од три коверте са именом кандидата за новог патријарха.

По процедури прво архијереји бирају између себе три кандидата, а онда се изабрана имена стављају у јеванђеље из кога коверат са именом извлачи и монах из неког манастира за кога влада мишљење да је велики духовник.

До сада су то били када су бирани патријарха Павле и патријарх Иринеј, монах Антоније из манастира Троноше и отац Гаврило из манастира Лепавине.

Након смрти патријарха Иринеја, који је преминуо од последица вируса корона, до избора новог челника СПЦ на његово место је привремено постављен митрополит дабробосански Хризостом.

Изабраним датумом "црквена влада", упркос пандемији и ванредној ситуацији у свету, испоштовала је одредбе Устава СПЦ које прописују да поступак за окончање избора новог патријарха мора бити окончана најдаље до 19. фебруара 2021.

Да ли може избити сукоб због Космета, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА