Најновије

ВУЧИЋ И 75 КУМОВА: С ким се све окумио председник Србије!

Председник Србије Александар Вучић је кад је реч о односима са својим кумовима, којих, како јавно тврди, „има 75“, најближи с бизнисменом и бившим генералним директором Електропривреде Србије Николом Петровићем, али „не пушта низ воду“ ни друге, с којим је такође у „кумовским везама“.

Александар Вучић. (Фото: Јутјуб)

Саговорници тврде да је Петровић био кум Вучићу на његовом другом венчању, с Тамаром Ђукановић, у јесен 2013. Док су сви детаљи тог славља остали под велом тајне, познато је да му је Војислав Шешељ кумовао кад се женио први пут – новинарком Ксенијом Јанковић, с којом је био у браку од 1997.

У време тог венчања, Вучић је, подсетимо, обављао функцију генералног секретара Српске радикалне странке.

Како незванично сазнају медији, српски председник више није „толико близак“ са Зораном Башановићем, естрадним менаџером, коме је кумовао на свадби 2010, у време док је Башановић био члан Српске напредне странке, формиране две године раније, али „њих двојица нису ни у непријатељским односима“.

Вучић је, подсетимо, за ТВ Н1 изјавио да Башановић са Драганом Ђиласом, лидером Странке слободе и правде, „купује телевизије и заједно са Ђиласом ме руши“.

Коментаришући такве тврдње, Ђилас за кратко поручује: „Вучић лаже.“

Поједини извори објашњавају: „Башановић је упознао Вучића са Тамаром Ђукановић, једно време су њих двојица водили тихи рат, али су се помирили када је кренула прича о мини Шенгену, јер је Башановић у одличним односима са премијером Северне Македоније Зораном Заевом.“

Вучић је недавно реагујући на открића КРИК-а да је Никола Петровић купио од контроверзног бизнисмена Станка Суботића авио-компанију, казао да „нема појма шта (Петровић) купује и чиме се бави, имам 75 кумова“.

„Човек се бави приватним бизнисом, цео живот, немам никакве везе са тиме“, рекао је он. Упитан верује ли да Вучићу када тврди да не зна ништа о пословима Петровића, Бојан Пајтић, бивши премијер Војводине, констатује: „Не постоји место на коме Никола Петровић не истиче да је кум Александра Вучића.“

“Чак и у поступку који је покренуо против мене јер сам, наводно, „нарушио његов пословни углед“, тврдио је да сам га прозивао зато што је Вучићев кум, остављајући утисак да си они „једно“. Значи, неко од кумова дефинитивно лаже – Алек или Никола. Вучић, такође, каже да има 75 кумова. Стварно је у свему најбољи. Још кад човек по медијима види структуру тих кумова, схвати да је вођа чак и Алибабу скоро дупло „прешишао“, истиче Пајтић, кога је Петровић тужио за „нарушавање пословног угледа“, али је та тужба одбачена 2018, три године након што је поднета. Предмет спора били су транскрипти наводног Пајтићевог разговора с Лидијом Удовички, тада једном од менаџерки „Континентал виндса“. Пајтић је рекао да је у том телефонском разговору, као и у имејловима које је фирма „Континентал виндс“ слала државним институцијама, провејава тврдња људи из компаније да их Петровић „рекетира“.

Несумњиво најконтроверзнији кум председника државе јесте Петар Панић Пана, бивши телохранитељ Војислава Шешеља и тадашњег Шешељевог „саборца“ Томислава Николића. Према тврдњама медија, Панић има „пребогат полицијски досије“, а придружио се СНС-у убрзо након што су је основали Николић и Вучић. Спекулише се да иако „одавно није у пријатељским односима са Панићем“, Вучић га ни не „пушта низ воду“. Како објашњавају извори: „Панић је у озбиљним бизнисима, а има снажне везе и у безбедносним структурама.“

Велико поверење у Глишића

На „листи“ кумова српског председника налази се и Дарко Глишић, актуелни председник Извршног одбора СНС. Наши извори објашњавају да је он један од људи од највећег Вучићевог поверења и „главни оперативац странке“. „Глишић је стекао поверење председника напредњака док је водио општину Уб, јер је имао најбоље резултате у једној општини од свих функционера СНС“, прецизирају саговорници. Оно што је мање познато јесте да је Вучић у кумовским везама и са Небојшом Стефановићем, актуелним министром унутрашњих послова. Тврди се да су се окумили док је Стефановић био председник Народне скупштине.

Кумовске везе Шешеља и Вучића су вишеструке. Поред поменутог венчаног кумства, лидер СРС је био и кум на крштењу Вучићеве деце Данила и Милице. Мада није крио да је дубоко разочаран у Вучића што је напустио СРС, Шешељ је касније „смирио реторику“ према њему, док и даље у наступима оштро критикује свог другог кума Томислава Николића, бившег председника Србије. Лидер радикала је једном за ТВ Пинк 3 испричао да га је два дана након повратка у земљу из затвора у Хагу позвао Данило Вучић, који је тада још био малолетан и рекао: „Куме, ја сам Данило, волео бих да се видимо.“ Шешељ га је позвао у госте, и он је дошао са сестром Милицом. „Леп гест са његове стране, да се он није јавио, ја не бих, ником се не бих јавио… Са Данилом сам одржао кумство, али са Даниловим оцем остајем политички противник“, испричао је Шешељ.

Упитана да ли су Шешељ и Вучић и даље у контакту, Вјерица Радета, потпредседница СРС, указује он.

„Они уопште немају приватне контакте, али то треба њих двојица да коментаришу.“

На питање како коментарише Вучићеву изјаву да има „75 кумова“, Радета наводи:

„Нисам схватила да је и мислио да има баш 75 кумова, мислим да је хтео да каже да има доста кумова, што је код Срба прилично уобичајено. Иначе, не мислим да је за обављање било које функције важно да ли и колико неко има кумова.“

Остала кумства међу политичарима

Кумства међу политичарима су релативно честа појава, али неки од кумова нису више у блиским односима. Између осталог, кумством су повезани Борис Тадић и Драган Шутановац, Вук Драшковић и Војислав Шешељ, Маја Гојковић и Игор Мировић, Бранко Ружић и Дејан Бацковић, Душан Бајатовић и Јовица Станишић…

Ђорђевић позвао Србе да бојкотују изборе на КиМ! Више о томеОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА