Најновије

АМЕРИКАНЦИ ПРИЗНАЛИ ГРЕШКУ У СИРИЈИ И ИРАКУ: Резултати анализе ваздушних напада

Аналитичари RAND-а, америчке корпорације која ради за владу САД, признали су да ваздушни напади америчког ваздухопловства убијају цивиле у Ираку и Сирији и препоручили смањење цивилних жртава у будућности. Такви закључци су представљени у извештају организације.

F-35 (Фото: Pixabay)

RAND је објавио студију на 500 страница о „Ваздушном рату против Исламске државе“. Рад је посвећен анализи деловања ваздухопловства западне коалиције предвођене Сједињеним Државама у Сирији и Ираку у периоду од августа 2014. до марта 2019. године (операција Непоколебљива одлучност).

„Америчко ратно ваздухопловство мораће да ограничи цивилне жртве и колатералну штету у будућим ваздушним операцијама, укључујући борбе са равноправним непријатељема које се могу одвијати у густим урбаним срединама“, закључује се у извештају.

У документу се напомиње да ненавођене бомбе треба користити само у ненасељеним местима и мора се купити прецизнија муниција. Такође је назначено да САД треба да обуче више земаљских извиђача како би обезбедиле циљеве за ваздухопловство.

Према званичним подацима заједничке команде коалиције за лето 2019. године, у ваздушним ударима САД и њихових савезника у Ираку и Сирији убијено је 1.319 цивила. У исто време, према британској надзорној групи Airvers, ова цифра би могла бити десет пута већа - до 13 хиљада мртвих.

Да ли ће Русија присвојити републике Донбаса, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА