Најновије

СПРЕМАЈУ СЕ ЗА РАТ? Вашингон и Сеул настављају војне вежбе!

САД и Јужна Кореја вратиће се својој годишњој војној вежби усмереној на одбрану са севера, кажу извештаји. Вежба је раније обустављена због разговора Доналда Трампа са Ким Џонг Уном, а потом и због пандемије.

Војска Северне Кореје. (Фото: Јутјуб)

Савезници ће средином марта спровести рачунарски симулирану вежбу, пренели су јужнокорејски медији.

Лист "Кореа хералд" цитирао је изворе преневши да ће деветодневна ратна игра симулирати борбене операције против Пјонгјанга. Догађај ће бити прва америчко-јужнокорејска вежба током администрације Џоа Бајдена.

Две земље још увек преговарају о величини и распореду вежбе, те ће се надлежни састати како би "финализовали одлуку", наводи се у извештајима. Савезници, како се извештава, размишљају да ли да спроведу тест како би утврдили да ли је Сеул способан да преузме оперативну контролу јужнокорејских трупа од САД-а током рата.

Јужна Кореја контролише своје оружане снаге у мирнодобско време, док би САД преузеле команду током сукоба.

Годишња пролећна америчко-јужнокорејска вежба прекинута је прошле године због пандемије коронавируса. Вежбе су заустављене или смањене од 2018. године како би појачале напоре тадашњег председника Доналда Трампа да преговара са Ким Џонг Уном.

Северна Кореја већ дуго протестује против таквих вежби, тврдећи да су то вежбе за инвазију. Вашингтон и Сеул инсистирају да су вежбе одбрамбене природе.

Кустурица снима филм о Јасеновцу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА