Најновије

У кругу руске ваздухопловне базе „Хмејмим“ примећено оружје за ратове 21.века (ФОТО)

Систем за противелектронску борбу који носи ознаку „Автобаза-М“ по први пут је примећен у кругу ваздухопловне базе „Хмејмим“ у Сирији.

База Хмејмим (Фото: mil.ru)

Кадрови на којима се види ово средство се могу видети на видео материјалу који је направила руска државна телевизија. Треба подсетити да су јединице Корпуса Страже Исламске Револуције (КСИР) употребом експортне верзије овог система успеле да пресеку управљачки канал између оператора и америчке тајне бпл RQ-170 Sentinel. Он је том приликом принудно спуштен на локални аеродром а потом детаљно проучен од стране иранских специјалиста.

Основни задатак комплекса „Автобаза-М“ је детекција, калсификација и трајекторно праћење ваздушних али и поморких циљева (површинска пловила) на основу зрачења њихових радиоелектронских уређаја. Дакле, „Автобаза-М“ ради у пасивном режиму рада што јој даје способност прикривеног дејства.

Овај систем је у стању да путем свог процесора прати велики број параметара за један или више захваћених циљева. Он је у аутоматском режиму рада повезан са средствима ПВО. У оквиру једног система се налазе четири станице за детекцију у пеленгацију, укључујући и допунску станицу за класификацију и обраду информација.

Посебан куриозитет је да у пасивном режиму рада ова станица може да открије непријатељски циљ на даљини од чак 400км. У овом моменту модернизовани систем „Автобаза-М“ по својим каратекристикама превазилазе све аналогне системе у свету. Он је у стању да операционализује до 150 различитих циљева, укључујући и њихову идентификацију. При томе једна од главних способности система је могућност одређивања изузетно прецизних координата ваздушних циљева у реалном времену, што је веома важно за ракетне система ПВО средњег и великог домета.

Руски експерти напомињу да је највећа снага овог система његов пасивни режим рада. Савремена ратна ваздухопловства у почетку ваздушне агресије на „непослушне“ државе се између осталог фокусирају на уништење система за противелектронску борбу. Ово је посебно било индикативно приликом извођења ваздушних операција против Ирака и СР Југославије. Војске ових земаља су користиле средства која су радила у активном режиму рада и постајала лак плен надмоћног непријатеља који их је тукао великим бројем противрадарских ракета. Код „Автобазе-М“ то не би могао бити случај пошто она током свог рада не емитује никакво зрачење, тачније остаје практично невидиљива за противничке авионе.

Како је СССР желео да завлада свемиром и уништи Амере прочитајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА