Најновије

КОРОНА ОБУСТАВЉА РАТНЕ СУКОБЕ? Затражено примирије због пандемије

Шеф британске дипломатије Доминик Раб најавио је да ће на данашњој седници Савета безбедности Уједињених нација затражити усвајање резолуције којом се тражи успостављање прекида ватре на свим подручјима сукоба у свету, како би се омогућила достава вакцина против вируса корона.

Плави шлемови (Фото: РИА Новости)

Велика Британија овог месеца председава Савету безбедности, наводи АП.

Очекује се да ће на данашњој виртуелној седници говорити 11 министара спољних послова, укључујући америчког државог секретара Ентонија Блинкена.

Лондон тврди да је више од 160 милиона људи у опасности да буде искључено из процеса вакцинације, јер живе у земљама где су воде сукоби, као што су Јемен, Сирија, Јужни Судан, Сомалија и Етиопија.

Глобална вакцинација је од кључног значаја за победу над вирусом корона. Зато Велика Британија тражи прекид ватре, како би се омогућило да вакцине стигну до људи у зонама сукоба, рекао је Раб, уз констатацију: "Имамо моралну дужост да реагујемо и стратешку неопходост да заједно победимо вирус".

Британска амбасадорка у УН Барбара Вудворд је оценила да је интерес свих земаља света да људи на подручјима сукоба буду вакцинисани, јер "нико није безбедан, док нису сви безбедни".

Хуманитарним организацијама и УН је потребна пуна подршка Савета безебедности, како би могле да обаве задатак, изјавила је Барбара Вудворд, наводећи да је 2001. године дводневни прекид сукоба у Авганистану омогућио да 35.000 здравствених радника и добровољаца вакцинише против дечије парализе 5,7 милиона деце млађе од пет година. 

Кога Американци гурају да гине за Украјину, сазнајте ОВДЕ.

Извор: ФоНет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА