Најновије

ИЗ КРИЗНОГ ШТАБА СТИЖУ НАЈАВЕ ЈОШ СТРОЖИХ МЕРА: Нема попуштања ни под притисцима

За сада се не зна када ће бити одржана нова седница Кризног штаба за борбу против корона вируса, али оно што је сигурно, то је скоро неће доћи ни до какавог попуштања мера. Напротив - ако се погоршање настави, следи њихово додатно пооштравање.

Кризни штаб (Фото: Влада Србије)

На то је на свом Фејсбук налогу упозорио епидемиолог др Предраг Кон:

"Не може се игнорисати погоршање епидемиолошке ситуације, посебно у Београду. Уколико се настави погоршање мораће да се пооштре мере, како би се спречио нови талас".

Упркос имунизацији која је у пуном јеку број новозаражених из дана у дан држи се у распону од 1.500 до 2.000. Разлог томе је свакако непоштовнање мера, журке са више стотина људи, зимовања. Додајмо томе и податак да смо према последњем пресеку, забележили драстичан скок броја заражених за дан - са око 1.800 у уторак на готово 2.500 у среду.

Осим тога, притисак на болнице је и даље велик - имамо готово 3.500 хоспитализованих и скоро 142 пацијената на респираторима.

У овом тренутку, међутим, још није познато када ће заседати Кризни штаб, седница још није заказана, тако да се не зна шта би на првом следећем састанку могло да се нађе на столу од предложених мера, али оно што је сигурно - попуштања нема. У јавности се све више помиње "пооштравање мера", што би највероватније подразумевало и скраћено радно време угоститељских објеката, али можда и још неку меру.

За пет до седам дана знаћемо какво је реално стање

Епидемиолог и члан Кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић је потврдио да се о релаксирању мера никако не размишља у овом тренутку.

- Још је рано за закључак о мерама, али попуштања сигурно нема. За пет до седам дана, значи од почетка следеће недеље имаћемо прави увид када прође инкубација оних пребукираних хотела на планинама и од огромних журки - рекао је професор Тиодоровић.

И док су хотели на планинама и бањама пребукирани, оно што се на фотографијама са лица места може приметити да нема нарочитих поштвања мера од стране гостију. Оно што је ових дана уздрмало јавност је да је комунална милиција у једном престоничком клубу затекла 700 људи. Овим темпом, како кажу стручњаци, лако ћемо напунити болнице.

О зимским центрима као потенцијалној опасности, др Тиодоровић је говорио за лист "Данас".

Он је оценио и да током целог јануара није дошло до већег пада ни броја оболелих ни преминулих, означавајући окупљања у зимским центрима и угоститељским објектима, као и на приватним журкама, као главне „кривце“ за чињеницу да број заражених није смањен колико би се очекивало.

Није проблем скијање, већ оно пре и после скијања

Према његовим речима препорука Кризног штаба била је да зимски центри раде, али са попуњеношћу једне трећине капацитета.

- Да је та препорука поштована, а видели смо да није и да су пре свега Златибор и Копаоник, пребукирани, ми овај проблем не бисмо имали. Не угрожава здравље људи скијање, већ све оно што се дешава пре и после, а ту пре свега мислим на окупљања у затвореном простору. И то се не односи само на зимске центре, већ и на угоститеље у градовима како у Београду тако и у Србији. Ми смо видели током викенда да су прекидане журке са преко 700 људи. Ја разумем да је људима потребно да се опусте, али и нашим лекарима је још више потребно да добију предах. Ми сви стално апелујемо на поштовање мера, али изгледа да та наша порука бар до једног дела грађана никако не допире и зато сам ја и раније говорио да су нама у Кризном штабу потребни и психолози и социолози који би нам помогли да на ефиксанији начин предочимо грађанима колико је важно да се поштују мере - рекао је др Тиодоровић у интервјуу за Данас.

Нема попуштања упкос притисцима

На питање шта ће бити основна тема разговора на наредној седници Кризног штаба он је поновио да је јасно да "ми препоруку за ублажавање мера нећемо дати без обзира на притиске".

- Анализираћемо на једној страни удео позитивних у броју тестираних, а на другој ток вакцинације. Пратићемо и шта се дешава у најкритичнијим местима. У зависности од те две ствари даћемо предлог да ли мере треба пооштрити или да остану овакве - рекао је он.

Ни култура ни утакмице

Рекао је да је стигао захтев да се одобри повећање броја гледалаца у установама културе, али је нагласио и да тешко могу да изађу у сусрет том захтеву у ситуацији када се број заражених одржава на овако високом ниову.

- Као што не можемо да дозволимо ни гледаоце на спортским манифестацијама - рекао је.

И епидемиолог др Предраг Кон рекао је да је Медицински део Кризног штаба је одржао консултације на којима је закључено да нема услова да на фудбалској утакмици Црвена звезда-Милан буде публике.

- Не можемо да дозволимо било какво окупљање, па тако ни на поменутој уракмици, јер се последњих дана епидемиолошка слика погоршала, посебно у Београду - рекао је за "Блиц" др Кон.

Др Јанковић о потпуном затварању кафића и ресторана

О пооштравању мера говорио је још један члан Кризног штаба, имунолог др Срђа Јанковић.

Он је за РТС рекао "да може постати неопходно и да се донесу строжије мере", али да је у овом тренутку много важније да се ове постојеће мере спроведу.

Поводом писања појединих медија да је медицински део Кризног штаба предлагао потпуно затварање кафића и ресторана, Јанковић истиче да таква мера може да постане неопходна, али још не.

- Али ако ти објекти не могу да спроведу мере које су на снази, односно да се превентива за решавања спроводи у овом режиму рада, може да постане неопходно и да се донесу строжије мере. У овом тренутку је много важније да се ове мере спроведу - напомиње Јанковић.

Француски миражи провоцирали Русе, пилотима сухоја наређено да полете и отерају уљезе. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА