Најновије

Како је све Вучић кршио Устав

Од тренутка избора на место председника Републике, Александар Вучић је у великом броју ситуација излазио изван прописаних уставних оквира. Тако је председник оцењивао рад министара, те је најављивао смене истих, обећавао забрану градње МХЕ, јавно пресуђивао ко је крив а ко није, износио информације из истрага, јавно читао податке из тајних докумената...

Вучић (Фото: predsednik.rs)

Професор Правног факултета Миодраг Јовановић важи за предавача који својим студентима право покушава да приближи и појасни на практичним примерима, често и на примеру самог председника Србије Александра Вучића.

На питање да издвоји неке најдрастичније примере, направио је, како каже, мали избор ситуација које су његови студенти препознали као задирање у надлежности других државних органа – судова, тужилаштва, ресорних министарстава, премијера.

Новински наслови су, како каже, довољно илустративни. А ово су само неки од примера:

Вучић о пресуди Мишковићу: Ево вам тајкуни, нека покраду све што је стварано!

Вучић јасно и гласно: Поручујем и полицији – Радојичић није убио Ивановића!

Вучић обећао забрану градње МХЕ у заштићеним подручјима

Вучић преломио по повратку из Америке: Шест министара биће смењено пре избора!

“Понављам, некоме се може учинити да је од овог правничког “цепидлачења” много важније да имамо председника који је спреман да “даноноћно ради за добробит народа”, па макар то захтевало и „повремено“ преузимање послова на које га устав не овлашћује”, каже професор Јовановић.

Шта за последицу може имати такав начин размишљања, професор уставног права објашњава на још једном практичном примеру.

Ангажујете молера за кречење а он вам штимује клавир

“Замислите да сте поверили посао кречења куће молеру, а да кад сте се вратили, установили сте да је поред тог посла он још самоиницијативно и променио распоред вашег намештаја, ставио друге слике на зидове, штимовао вам клавир, разместио баштенску гарнитуру, орезивао украсно жбуње. Чак и под тешко замисливом претпоставком да сте задовољни баш свиме што је урађено, остаје као кључно то да нити сте ви поверили те послове том лицу, нити сте од њега очекивали да уради више од онога што му је речено”, објашњава професор Јовановић.

Оно што је проблем, како каже, је што ће један број грађана бити склон да целисходност неког поступка носиоца власти ставља испред уставности и законитости.

“Ако им се, на пример, учини добрим и корисним да председник Републике обећа сваком пунолетном грађанину Србије исплату од 100 евра или да лично договара набавку вакцина или да најављује и води рат против организованог криминала, онда ће им од другоразредног значаја бити то што ништа од поменутог не спада у његове уставне надлежности”, каже професор Јовановић.

Ако жмурите на хапшење Александра Обрадовића, исто сутра може и вама да се деси

Он упозорава да је проблем са таквом поставком ствари што тада право није то које одређује границе вршења власти.

“А када грађани једном пристану на то да су тобож добре намере и циљеви властодржаца, а не устав и закони ти који одређују шта се сме, а шта се не сме, онда трајно пристају на то да нечија (само)воља буде мера исправности политике”, наводи он и упозорава:

“Свако ко пристаје на то да се незаконито рушење трошних „уџерица“ у Савамали може оправдати тиме што ће ту нићи лепи и модерни стамбени комплекси не схвата да тиме даје зелено светло да и његово уставом зајемчено право својине сутра нечијим каприцом може бити погажено зарад неког „важнијег“ циља.  Или, свако онај ко сматра да се утамничење Александра Обрадовића може правдати позивањем на тобожњу заштиту безбедности државе не схвата да и сам сутра може бити бесправно лишен слободе зарад остварења неких других „виших“ циљева. Истрајавање на идеји правне државе, стога, није ствар некаквог правничког фетишизма, већ нешто што ће кад-тад имати последице и по наш властити живот”.

Водитељка питала Шешеља да ли поштује Марића, а како јој је он жустро одговорио прочитајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА