Најновије

МНОГИ ПОБЕГЛИ ИЗ ЛОГОРА СМРТИ: Деветоро Срба затражило статус жртве у процесу против Тачија и осталих команданата ОВК

Служба за заштиту сведока Специјализованих већа Косова са седиштем у Хагу предложила је судији за претходни поступак да одобри статус жртве за 17 особа у процесу који се води против некадашњег главног команданта терористичке ОВК Хашима Тачија и тројице шефова те паравојске.

Хашим Тачи. (Фото: Јутјуб)

Служба истовремено сматра да само један захтев за такав статус треба да одбије.

Захтеве за статус директне или индиректне жртве до сада је поднело укупно 18 особа од чега су девет Срби и шест косовски Албанци, а националност тројице није објављена. За све жртве српске националности служба је предложила судији да им додели тај статус, за пет кандидата албанске и троје неидентификоване националности такође, а само за једног Албанца предложила је одбијање захтева јер се односи на догађај из 1997. године, а тај период није обухваћен оптужницом против Тачија и осталих. Албанац иначе тврди да су да 1997. године упуцали припадници ОВК због чега трпи физичке и менталне последице.

Сви поменути кандидати за жртве означени су псеудонимима - бројевима како би се заштитио њихов идентитет ради безбедности.

Пет Срба тврди да су биле директне жртве ОВК и да су били киднаповани, мучени, противправно задржани и да се према њима нечовечно поступало у логору који се помиње у оптужници у инкриминисамом периоду. Тврде да су претрпели физичку, менталну и материјалну штету као последицу ових злочина. Четворо је поднело Служби документацију у вези са повредама док је једна жртва поднела и психијатријски извештај о претрпљеној душевној повреди.

Још један подносилац захтева српске националности тврди да је директна жртва киднаповања, мучења, незаконитог притварања и окрутног поступања од стране припадника ОВК у логору на Косову у периоду на који се односи оптужница. Наводи да је претрпео физичку, менталну и материјалну штету као последицу ових кривичних дела. Поднео је лекарска уверења о физичкој и менталној повреди и фотографије уништене имовине и документе о губитку зараде као пратећу документацију за материјалну штету.

Остало троје Срба, који су поднели захтеве за статус, наводе да су индиректне жртве ОВК. Једној жени су припадници ОВК отели мужа који никада није пронађен, а двоје Срба се жалило због отмице и убиства очева.

Троје Албанаца из исте породице тврде да су индиректне жртве ОВК чији је супруг односно отац отет и никада никада није пронађен. Још један Албанац тврди да су му припадници ОВК убили брата што га чини индиректном жртвом злочина.

Три подносиоца захтева, чија националност није објављена, чланови су исте породице, чији је муж односно отац био отет и убијен од стране ОВК. Канцеларија УНМИК-а за нестале особе и форензику 2010. године утврдила је његов идентитет. Још једна косовска Албанка тврди да су јој припадници ОВК убили брата због чега је претпела менталне повреде.

Служба за заштиту жртава тражи од судије да свим апликантима одреди додатне заштитне мере због оправданог и повећаног ризика за њих и њихове породице које живе на Косову.

Конктретно тражи да се јавности никако не открива било која евиденција која идентификује подносиоце и да се у њиховој идентификацији искључиво користе псеудоними.

Одлуку ко ће бити жртва у поступку донеће судија за претходни поступак, а на његову одлуку постоји право жалбе.

Погледајте тренутак када је Порфирије постао нови српски патријарх! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА