Најновије

ГЕНЕРАЛ МИЛОРАД СТУПАР ОТКРИВА ДЕТАЉЕ ОПЕРАЦИЈЕ "ЋУРАН": Ево по чијем налогу је Тадић уништио војску!

Први командант елитне 72. бригаде за специјалне операције генерал Милорад Ступар оптужио је бившег министра одбране и председника државе Бориса Тадића за уништавање Војске Србије! Он тврди да је Тадић, плански, по налогу западних моћника радио све да би смањио борбену моћ наше армије!

Тадић (Фото: Јутјуб)

- Наша војска је уништена после Петог октобра више него од стране НАТО пакта за време бомбардовања 1999. године. То што је власт радила после 2000. године била је операција 'Ћуран', по којој је војска реорганизована по НАТО стандардима, и та операција је завршена 2011. године, када је укинут и војни рок - рекао је генерал Ступар.

НАТО план

Славни командант српских специјалаца каже да је циљ операције којом је руководио Борис Тадић био да се српска војска сведе на 'безначајну меру':

- Она војска која је изашла на црту НАТО пакту требало је да се уништи, смањи и доведе на један ниво који не гарантује слободу српском народу. Том операцијом је од почетка до краја руководио бивши министар одбране и бивши председник Србије Борис Тадић! Он је девет година руководио системом одбране Србије, он је за све одговоран и најодговорнији. Тадић и његови сарадници су све то радили по плану, односно по 'Белој књизи', која је уведена 2006. године. По тој књизи су бирани и генерали који су били у Тадићевој функцији и на линији задатка уништења војске - оптужује генерал Ступар, који је по имену прозвао и бившег начелника генералштаба Здравка Поноша.

- Да Борис Тадић није био председник државе НАТО, генерал Здравко Понош никада не би био на челу Војске. Било је ту још неколико генерала, као што су Паскаш и Милетић, који су спровели ову НАТО трансформацију војске! Војска је у њихово време са 400 батаљона спала на само 100, са 1.029 тенкова на 239! Погледајте само ове податке, Војска је 1999. имала 1.000 ванбродских мотора, 1.500 чамаца, 230 дозера, 200 ровокопача - то је опрема за савлађивање водених препрека, али и за борбу са поплавама. Са том силом поплаве за нас у Србији не би представљале никакав проблем! И где је сад све то? Уништено и продато у старо гвожђе како би се тобоже купила нова средства. Али од тих пара Војска ништа, ни динар добила није - рекао је Ступар за ТВ Пинк. Он се снажно заложио и за враћање обавезног војног рока јер је то, како је рекао, једина гаранција пуне безбедности наше државе у будућности.

Превара народа

И пензионисани пуковник КОС Љубан Каран каже да је укидање војног рока 'једна од највећих превара српског народа'.

- Та перфидна превара била је управо у томе што је 2010. и 2011. године речено да је војни рок само замрзнут, да то није трајно решење. Али то јесте трајно решење, јер су уништени сви услови да се може вратити на редовно служење војног рока. И то није урађено случајно. Тада је извршено и уништавање наоружања, и тешког и лаког, створени су вештачки вишкови тако што је претходно укинута војна попуна... Тада, пре десет година, када су одлучили да 'замрзну' војни рок, није било никакве јавне расправе, па о чему бисмо сада расправљали? О томе да ли је боље да имамо обучене или необучене људе? То је губљење времена, а ми времена немамо. Међународна ситуација се компликује, Балкан ће бити једно од кризних жаришта и овде ће сигурно бити неке врста рата, специјални рат нас сигурно чека, а и та врста рата у некој фази подразумева класичан оружани сукоб за који морамо да будемо спремни - апелује пуковник Каран.

Војни рок: три, шест или девет месеци?

Генерал Милорад Ступар каже да су ратни ветерани питање обавезног војног рока покренули још пре годину дана.

- Ми се залажемо да сваки младић у Србији заврши основну обуку. То не би била она обука из времена ЈНА, већ модерна обука где се регрут припрема за ношење опреме, за руковање личним наоружањем, да познаје заштитну маску и услове одбране од нуклеарно-хемијских продуката и да познаје мине и инжењеријско обезбеђење... То је основна пешадијска обука, уз коју он постаје војник. Она не би смела бити дужа од шест недеља и регрути би све то време били у касарни... Узели смо у обзир савремено наоружање, али и могућности и потребе младог човека у 21. веку. После ове обуке уследиле би још две недеље за обуку у јединицама. То је укупно три месеца - каже Ступар.

Пуковник Љубан Каран сматра да би војни рок требало да траје бар шест месеци. 

- Можемо кренути са краћим периодом, па га постепено продужавати. Али и три дана обуке боље је него ниједан - поручује пуковник.

Војно-политички аналитичар Владе Радуловић каже да није лако преломити и преко ноћи увести војни рок од шест или девет месеци, што због логистике, што због финансија, али и Устава.

- У Уставу имате члан који гласи: 'Лице није дужно да, противно својој вери или убеђењима, испуњава војну или другу обавезу која укључује употребу оружја.' Постоје модалитети који би омогућили да се ти регрути са приговором савести обуче у ономе што се показало као прека потреба, а то свакако јесте помоћ приликом елементарних непогода. Ми смо 2014. током великих поплава видели колико је важно да локално становништво буде способно и обучено за такве ситуације. Због тога би могао да се пронађе неки модел за оне који имају приговор савести и не желе да имају везе са оружјем - сматра Радуловић.

Војни рок у европским земљама

* Швајцарска: грађани на референдуму гласали против укидања војног рока

* Аустрија: општа војна обавеза од шест месеци уз право на приговор савести

* Финска: војска је обавезна, а проценат младих Финаца који одслуже војску је 80 одсто

* Данска: обавезно служење војног рока

* Шведска: обавезно служење војног рока

Марић упитао Шешеља за коју службу ради, одговор запалио Србију! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА