Најновије

ДАН УОЧИ ПРЕСУДЕ ЛОКАЛНОМ ШЕРИФУ! Ево шта је рекао новинар којем су спалили све што је имао!

Новинар Милан Јовановић, коме је у децембру 2018. године запаљена кућа, каже за Н1 да је током судског поступка чуо гомилу лажи и од окривљених и од њихових адвоката. Задовољан је што се суђење ближи крају, али наглашава да је "на оптуженичкој клупи" током процеса више био он, него окривљени. Тешко му је, додаје, и да ради свој посао из више разлога.

Милан Јовановић (фото: Јутјуб)

Изрицање пресуде за паљење куће новинара Милана Јовановића заказано је за 23. фебруар, пошто су данас пред Другим основним судом у Београду окривљени и њихови адвокати изнели завршне речи, чиме је закључен главни претрес у овом судском процесу. Док тужилаштво тражи најстрожу казну од осам година затвора за Драгољуба Симоновића, бившег председника општине Гроцка, који се терети да је наложио паљење куће новинара, одбрана је у завршним речима тражила ослобађајућу пресуду.

Јовановић за Н1 каже да је на суђењу чуо „гомилу лажи“.

„То је њихово право, да лажу. Ја мислим да при Адвокатској комори треба да се оформи још једно удружење адвоката лажова“, каже он.
Рекао је да поступак коначно долази до краја и каже да је више он био на оптуженичкој клупи него што су се окривљени бранили.

„Задовољан сам јер је судија у разумном року заказивао рочишта, али адвокати су били усмерени да поступак траје што дуже, око 50 одсто рочишта није ни одржано. Њихов једини циљ је био да избегну одговорност тако што ће да праве опструкције. Тражили су разна изузећа, од судије, председника суда, једном је адвокатица Зора Добричанин рекла да ће тражити изузеће целе Палате правде“, каже новинар Јовановић.

Објашњава како данас функционише његов портал Жиг инфо.

„Врло тешко јер је опрема изгорела, уништено је све, ради се 24 сата под полицијском пратњом, много теже него раније. Раније нису ни знали да се ја бавим истраживачким новинарством, а сада јер је полиција са мном, грађани избегавају да дају изјаву у присуству полиције“, рекао је.

Додаје да и средина и којој ради знатно отежава ситуацију.

„Мала је средина, сви се међусобно познајемо, сви знају кад се нешто напише. Много је теже радити на локалном нивоу, у граду са милион-два становника, мање вас знају, лакше се крећете“.

Јовановић додаје да су му сви обећавали помоћ, али да ниједан динар није стигао ни од Владе, ни од града као ни од општине и месне заједнице.

„Нико ме чак није ни посетио. Могу да се захвалим свим новинарима који су ми помогли и из Србије и ван ње, такође фирмама које су ми дале донације, намештај, посуђе и такође захваљујем грађанима Србије који су уплаћивали средства у Фондацију Славка Ћурувије, која је прикупљала помоћ“, каже Јовановић и додаје да је санирано 70 одсто куће.

„Кућа је сада оскудно опремљена, нема драгих успомена, нема драгих фотографија, не може нико да врати здравље моје супруге, које је знатно нарушено од те ноћи. Чекамо окончање тог поступка па да видимо како ради наше правосуђе“.

Каже да се осећа безбедно све док је полиција поред њега.

„Немам никаквих примедби на њихов рад, докле ће све то трајати, не знам, то није до мене. У овом поступку су се трудили да ме деградирају на све начине. Новинарство је частан позив, не знам да ли то важи за адвокате, они најављују неке тужбе пре пресуде“, казао је Јовановић.

УНС је позвао новинаре да у што већем броју дођу на изрицање пресуде у 09.00 у Другом основном суду и тиме пруже подршку Милану Јовановићу и његовој супрузи Јели Дељанин.

A председница једног прекршајног суда ухапшена је јер је ослобађала “прекршајце”, опширније ОВДЕ.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА