Најновије

НОВИ САД ЈЕ ПЛАКАО: Хиљаде се опростиле од Балашевића

Неколико хиљада Новосађана се крај Дунава, на Кеју жртава рације, громогласним аплаузом и овацијама опростило се од легендарног Ђорђа Блашевића.

Испраћај Балашевића (фото: Јутјуб)

Присутни су у неком тренутку упалили телефоне, људи су плакали, Нови Сад сијао је у Балашевићеву част. Орило се: "Браво, Ђоле", а потресна сцена са Кеја најежила је све.

Симболично, на Дунаву је била бакљада, а лампиони су се винули у небо уз Балашевићеве песме.

Хор Српске народне опере и солисткиња Верица Пејић, извели су неколико Ђолетових песма, док су присутни у глас певали, а чулили су се громогласни аплаузи и јецаји.

На тврђави и мосту угашена су светла, а грађани Новог Сада одају почаст свом панонском морнару. Људи су уз Балшевићеве песме неутешно плакали, свуда су се могле видети беле руже.

Догађај, под називом "Ноћ кад је Ђоле препливао Дунав", трајао је од 19 до 21 час.

Подсетимо, Ђорђе је преминуо 19. фебрауара, на Инфективној клинци у Новом Саду, где се претходних дана лечио од упале плућа.

Ђорђе Балашевић родио се 11. маја 1953. године у Новом Саду. Био је члан група Жетва и Рани мраз, а 1982. је започео соло каријеру. Укупно је објавио 12 албума.

Глумио је у неколико телевизијских серија, за које је писао и музику. Сингл "Рачунајте на нас", из периода док је био члан Раног мраза, постигао је велику популарност у социјалистичкој Југославији и остао је популаран међу југоносталгичарима. Обележила га је и песма "Не ломите ми багрење", инспирисана причом старог Србина са Косова о нападима које стално трпе од Албанаца.

Објавио је велики број песама који су постали ванвременски хитови, а само неке од њих су , "Словенска", "Намћор", "Рингишпил", “Прича о Васи Ладачком”, “Божа звани Пуб”, “Д мол”…

Писао је и песме којим је критиковао власти, а познатије су “Све је отишло у Хондурас”, “1987”, а последњу, под називом “Дно дна” саставио је 2017. године инспирисан политичарима који су и данас на власти. 

А Јадранка Барјактаревић се ресетовала, сада пева “Српкиња је мене мајка родила”… Послушајте својим ушима ОВДЕ.

Извор: Телеграф, Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА