Најновије

Истраживање показало које земље виде Русију као будућу велесилу

Више од 40% светских становника верује да ће до 2030. године Русија постати велесила, а, према мишљењу људи, Кина и Сједињене Државе такође су сврстане у ред велесила, показују резултати истраживања међународног удружења независних истраживачких агенција Галлуп Интернатионал.

Руска подморница (Фото: Mil.ru)

„Грађани различитих држава и региона концепт суперсиле тумаче на потпуно различите начине, али су се, ипак, три земље издвојиле као лидери – Кина, Сједињене Државе и Русија“, рекао је Андреј Милехин, потпредседник компаније Галлуп Интернатионал, председник „Ромира“, за „РИА Новости“.

Већина испитаника (59%) верује да ће Кина бити суперсила до 2030. године, 25% испитаника не подржава ову тачку гледишта.

56% испитаника назвало је Сједињене Државе будућом суперсилом, 28% се са тим не слаже.

„Русија се нашла на трећем месту (43% испитаника). Русију, као суперсилу до 2030. године, виде становници Србије (78%), Јерменије (76%), Киргистана (75%), Колумбије (67%), Еквадора и Северне Македоније (по 65%) “, наводи се у саопштењу.

Према истраживању, становници Јужне Америке, Блиског Истока и европских земаља које нису чланице Европске уније више верују да ће Русија одржати статус суперсиле. Што се тиче самих Руса, само трећина њих верује да ће Русија имати статус суперсиле до 2030. године, али такође Руси не верују да ће САД сачувати тај статус, а са таквим мишљењем се слажу становници Африке и Западне Азије.

Поред тога, 32% испитаника верује да ће Европска унија бити суперсила до 2030. године, а 46% испитаника се са тим не слаже. Заузврат, 31% испитаника сматра Јапан будућом велесилом (48% се не слаже), 25% – Велика Британија (55% се не слаже), 16% – Индија (63% се не слаже).

Истраживање је спроведено у новембру-децембру, а испитано је мишљење више од 42 хиљаде људи у 45 земаља света.

Извор: balcanrus.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА