Најновије

"У неприродном Кризном штабу политички део има превагу"

У данима када се константно бележи пораст заражених корона вирусом једина одлука коју је Кризни штаб на јучерашњој седници донео била је да ће се о заоштравању мера накнадно одлучивати и то у петак. За Горана Весића, заменика градоначелника Београда и члана Кризног штаба, ово одлагање била је победа града Београда.

Кризни штаб (Фото: Влада Србије)

– Ваш град, Београд, изборио се да вероватно једини у Европи радите макар до 20.00 сати, поручио је јуче Весић угоститељима на Фејсбуку, и још додао да је „захвалан члановима Кризног штаба зато што су разумели аргументе Београда када је у питању радно време у сектору услуга“.

Да је Весић, који је и претходних дана позивао и на ублажавање мера када се ради о угоститељима, победио било би јасно и без ове објаве. Епидемиолог Предраг Кон рекао је јуче да би медицински део Кризног штаба и он лично најрадије да се „све затвори на пет дана“, што је и речено јуче на седници, али та идеја није ни узета у разматрање. Оно што је узето у разматрање јесте да се „преко викенда мора предузети нешто“.

– Остало је да се искристалише и припреми предлог. Мере ће се односити на сва места где постоји жариште и могућност преноса, али то није данас дефинисано, рекао је још Кон.

Коментаришући последње одлагање одлуке о мерама, инфектолог Драган Делић, некадашњи директор Инфективне клинике, каже да поново имамо неблаговремено доношење мера и покушај да се балансира између економије и здравља људи.

– Очигледно је да се и даље први компромис између економије и очувања здравља, а то је за мене као лекара са медицинске и етичке тачке гледишта неприхватљиво. У Хипократовој заклетви нема ни кафића, ни ресторана, ни кладионица, већ се помињу болесници, лекари и њихов однос. Брига о привреди, о угоститељима, не може да буде део здравствене политике, истиче Делић. Он упозорава да „нам време није савезник“ и да свако кашњене води ка порасту броја оболелих и последично броја преминулих.

Упитан како је могуће да се у Србији стално понавља исти сценарио када се ради о порасту броја заражених и доношењу одлуке о адекватним мерама, саговорник кључ проблема види у саставу Кризног штаба.

– Неприродан је састав Кризног штаба који поред стручног има и политички део. У оваквој ситуацији много би приодније било да се поступало у оквирима закона односно да је активирана Републичка комисија за заштиту становништва од заразних болести, која би заједно са Институтом за јавно здравље Батут и Минситарством здравља водила управљање епидемијом. Ја не знам како се одлуке доносе на седницама Кризног штаба и да ли се организује гласање али изгледа да политички део има превагу, наводи Делић.

Ако се пак суди по речима Горана Весића, последња одлука као и све претходне била је једногласна. „Завршена је седница Кризног штаба којом је председавала премијерка Брнабић. Као и увек све одлуке су донете једногласно јер ми смо тим који се заједно бори да Србија победи пандемију“, написао је Весић јуче.

Стручна тела и даље ћуте

„Нама од почетка пандемије недостају ставови других стручних тела као што су Лекарска комора Србије, Здравствени савет Србије, Епидемиолошка секција Српског лекарског друштва. Ми данас говоримо о животима људи и ако сада не изнесу своје ставове, када ће то онда учинити. То би на крају користило и самом Кризном штабу јер је увек више глава паметније од једне. Уместо да се сви окупимо и да се ујединимо са својим знањима, десило нам се да се струка није хармонизовала, што је за мене поражавајуће“, наводи још Драган Делић.

Др Јанковић објаснио шта можемо очекивати за викенд, као и хоће ли ђаци поново учити од куће! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА