Најновије

Билатерална економска сарадња Србије и Египта на путу унапређења!

Након састанака у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Србија и Египат отварају нове могућности.

Фото-Pixabay.com

Амбасадор Египта у Београду, Амр Алгувејли, састао се са министарком трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије, Татјаном Матић како би јој честитао ступање на нову функцију, као и са Стеваном Никчевићем, државним секретаром при Министарству, „Било ми је задовољство што сам имао прилику да честитам министарки на новој функцији, као и прилику да разговарам о јачању билатералне сарадње, као део текућих припрема за следећу седницу Мешовитог комитета за економску, научну и техничку сарадњу две земље, која ће бити одржана у Каиру “, рекао је Алгувејли.


    Амбасадор Алгувејли је рекао да су током два састанка две стране разговарале о начинима јачања билатералног трговинског система, као и могућност да  српске компаније искористе Афричку континенталну зону слободне трговине ради приступа афричком тржишту, чија популација обухвата више од милијарду људи, кроз улагања у Египат и заједничку производњу. „Такође испитујемо могућност стварања листе приоритетних роба у свакој земљи“, нагласио је Алгувејли напомињући „могућност да Србија увози цитрусно воће, кромпир, парадајз, лук, маслине, грађевински материјал и керамику из Египта“.


    „Разговарали смо и о сарадњи између Министарства за комуникације и информационе технологије и Истраживачког центра „Петница“ у Србији, са циљем да се изгради капацитет и развој вештина младих људи, као и сарадњу са истакнутим српским центрима у примени информационих технологија, укључујући и Институт Биосенсе у пољопривреди “, рекао је Алгувејли, додајући да је одржан низ видео конференција између предложених партнера у обе земље, што је омогућоло директну координацију за конкретније резултате.


    Алгувејли је навео и да је на два састанка разговарано и о начинима јачања сарадње у области туризма који долази из Србије у Египат, који је заузео положај без преседана чак и током пандемије Ковид-19, као један од резултата учешћа Египта као земље партнер на Међународном београдском сајму туризма у фебруару 2020. године, као и то да су границе Египта биле отворене за српске туристе. „Очекује се да ће се повећати и број чартер летове до туристичких дестинација у Шарм Ел Шеику и Хургади“, закључио је Алгувејли.

Извор:Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА